Πως θα τιμωρούνται οι άτακτοι βουλευτές στο μέλλον–Το σχέδιο Βούτση

Πρόταση για Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου

​Να βάλει σε τάξη τους «άτακτους» βουλευτές επιδιώκει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προτείνει μεταξύ άλλων, οι απείθαρχοι να τιμωρούνται ακόμη και με... μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσης, ώστε να βάλουν μυαλό!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Βούτσης πρότεινε την θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Στον προτεινόμενο Κώδικα προβλέπονται τα εξής πειθαρχικ�� μέτρα, τα οποία με απόφαση του προέδρου της Βουλής θα μπορούν να αναρτώνται στο site της Βουλής:

α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συμπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

β) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι 15 ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και, σωρευτικώς ή εναλλακτικώς, περικοπή του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσής του.

γ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά την αποδοχή δώρων ή παροχών ή ωφελημάτων, περικοπή μέχ��ι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.

δ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, περικοπή μέχρι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή.

ε) Όταν πρόκειται περί παράλειψης δήλωσης ή περί ανακριβούς δήλωσης, περικοπή μέχρι του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top