Ανήσυχη η Κομισιόν με την παραβίαση της συμφωνίας για το προσφυγικό από κράτη μέλη της ΕΕ

«Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση»

​Η Κομισιόν ανησυχεί για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη δεν δρουν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν συνάψει για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του προσφυγικού κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, ξεκαθαρίζει από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι ο μόνος τρόπος να «δουλέψει» το σχέδιο της ΕΕ, είναι «να γίνουν όλα όσα έχουν συμφωνηθ��ί».

Η εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει αν και κατά πόσο η κίνηση της Αυστρίας να συγκαλέσει σύνοδο των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Κομισιόν δεν προσκλήθηκε, αλλά γνωρίζει την κίνηση της Αυστρίας», απάντησε η εκπρόσωπος.

Σε σχέση με το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στα βόρεια σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η Νατάσα Μπερτώ απάντησε ότι «ιδανικά όσοι δεν αιτούνται άσυλο, θα έπρεπε να επαναπροωθούνται», διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία για ανοικτά σύνορα ισχύει μόνο για τους πρόσφυγες και όχι για πάσης φύσεων οικονομικούς μετανάστες που τυγχάνει να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

«Η Κομισιόν κάνει προετοιμασία για να αποφύγει κάποιου είδους πιθανή ανθρωπιστ��κή κρίση», ξεκαθάρισε η Νατάσα Μπερτώ, «τώρα που η διέλευση από τα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι πιο σφιχτή».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top