Πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης για τη «λίστα Μπόργιανς»

«Το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες»

​«Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον», τονίζει με δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «λίστα Μπόργιανς».

Όπως τονίζει ο κ. Μαυραγάνης, η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012. Στο συγκεκριμένο έγγραφο επισυνάπτεται επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Βάλτερ- Μπόργιανς, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του.

«Ο ίδιος ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016, δηλώνει: 'Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε' και στην ίδια συνέντευξη 'Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη'», προσθέτει ο κ. Μαυραγάνης.

Άρα, σημειώνει ο ίδιος, «σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών».

«Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρω�� με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top