Τσίπρας: «Τώρα θα αποδειχθεί αν η ηγεσία της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις»

«Δεν είναι εποχές για exits» - Τουσκ: Δεν είναι λύση να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν - Πρώτη ανάρτηση: 11:42

Τσίπρας: «Τώρα θα αποδειχθεί αν η ηγεσία της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις»

​Κάλεσμα προς τις χώρες της ΕΕ να μείνουν πιστές στις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Όπως είπε, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας που αποτελούν και την κορωνίδα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συμφώνησαν με τον κ. Τουσκ να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο στη Συρία και να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που αφορούν σε κάθε στάδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αλλά και την ενίσχυση της Frontex, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακινητές στα παράλια της Τουρκίας.

Συζητήθηκε ακόμα η απόφαση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με τρόπο που θα διασφαλίζονται όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία και μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.

«Η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Στο εσωτερικό της κυριαρχούν δύο αντιλήψεις που συγκρούονται», είπε ο κ. Τσίπρας και έστειλε τα μηνύματά του στις χώρες εκείνες που απαιτούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με κλειστά σύνορα και φράχτες.

«Μια σειρά από χώρες προβάλλουν αντιλήψεις ότι χρειάζεται λιγότερο Ευρώπη και δεν διστάζουν να επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με κλείσιμο συνόρων και με τείχη. Αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντονισμένες δράσεις, επιμερισμό ευθυνών και όχι με το blame game. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί», είπε ο Α. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα πως η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος της ευθύνης στο προσφυγικό, δυσανάλογο των δυνατοτήτων της και υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ολοκλήρωση κατασκευής των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στην ενδοχώρα.

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει αρκετά, αλλά αυτό δεν αρκεί, ο αγώνας θα είναι συνεχής για να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», είπε.

«Δεν είναι περίοδος για exits. Θα συμβάλουμε με καλή πίστη για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο»

Α. Τσίπρας και Ντ. Τουσκ συζήτησαν επίσης και για το άλλο μεγάλο θέμα της προσεχούς Συνόδου που είναι οι σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Ενημέρωσα τον κ. Τουσκ για τη βούλησή μας να συμβάλουμε με καλή πίστη στην επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα ικανοποιεί τη Βρετανία και θα διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ο συμβιβασμός στον οποίο ελπίζω να καταλήξουμε θα πρέπει να διασφαλίζει την εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Στόχος μας είναι η βελτίωση της λειτουργίας της Ένωσης, βάσει των θεμελιωδών αρχών της. Και στο ζήτημα της Βρετανίας, όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις όλοι μαζί, προχωρώντας μπροστά».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως «δεν είναι περίοδος για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

«Θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι εταίροι θα συμβάλουν ώστε να ξεπεράσουμε τρεις παράλληλες κρίσης, την οικονομικής, την προσφυ��ική και την κρίση ασφάλειας. Εδώ θα κριθεί η δυνατότητα της σημερινής ηγεσίας της ΕΕ, να ανταποκριθεί δημιουργικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις», κατέληξε.

Τουσκ: Η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ευρώπης – Δεν είναι λύση να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν
Ο Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ως «μεγάλες προκλήσεις στην ατζέντα της Ευρώπης» την προσφυγική κρίση και το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Όπως τόνισε, για το θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου «προσπαθούμε να βρούμε ισορροπημένη λύση, έχουμε συγκλίνει σε πολλές από τις απόψεις μας αλλά ακόμη έχουμε πολλά και δύσκολα να λύσουμε».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «η κρίση αυτή τεστάρει τις αντοχές της Ευρώπης» και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την προσφυγική κρίση.
Ο Τουσκ εξήρε τη στάση των Ελλήνων, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα της υποψηφιότητας για Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι την προσφυγική κρίση «δεν την προκάλεσε ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη».
Όσον αφορά τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε ξεκάθαρος: «Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τον οποίο κάποιοι επικαλούνται ως λύση, δεν είναι λύση. Και το λέω δημοσίως».
Ο ίδιος, τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να δει πως θα επιλύσει την κρίση σε συνεργασία με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως όλοι ελπίζουν σε ειρήνη στη Συρία για να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αν και σημείωσε πως «μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι ελπίδες για αυτό μικραίνουν».
Τέλος, ο Τουσκ υπογράμμισε πως η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος -μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό- είναι πιο αισιόδοξος «ακόμη και για τη διαδικασία της αξιολόγησης».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top