Αδειάζει την κυβέρνηση ο Χρυσόγονος: Πιθανόν το ΣτΕ να αναστείλει τον νόμο Παππά!

«Στο Βέλγιο εκπέμπουν κάποιες δεκάδες κανάλια»

Αδειάζει την κυβέρνηση ο Χρυσόγονος: Πιθανόν το ΣτΕ να αναστείλει τον νόμο Παππά!

«Υπάρχει μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά» τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στο Action24 και την εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, αναφορικά με τον «νόμο Παππά» και τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, «το Σύνταγμα προβλέπει κατ' αρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο άρθρο 15 προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση. Άρα, ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών. Υπάρχει επίσης και θέμα ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι καθεστώς κρατικού μονοπωλίου -βάσει του Άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- δεν είναι επιτρεπτό».

Ο κ. Χρυσόγονος επεσήμανε ότι στο Βέλγιο, που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, «εκπέμπουν κάποιες δεκάδες κανάλια» και πρόσθεσε: «Άρα, είναι ζητούμενο το πόσο μπορεί κάθε κράτος-μέλος να περιορίσει κάθε φορά τον πλουραλισμό, έτσι ώστε να μην προσκρούει στο άρθρο 10 που σας ανέφερα, που είναι αντίστοιχο του άρθρου 14 του ελληνικού Συντάγματος. Υπάρχ��υν λοιπόν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα και δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το δικαστικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω πρακτικά είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν αμφισβητηθεί το κύρος μίας αποφάσεως για τη διακοπή της λειτουργίας ενός υφισταμένου τηλεοπτικού σταθμού, το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τη στάση του ΣτΕ στην υπόθεση με τον Σκάι το 1993 αλλά και στο «μαύρο» της ΕΡΤ και κατέληξε: «Το άρθρο 15 προβλέπει τον έλεγχο του κράτους επί των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει επίσης ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται από το ΕΣΡ. Αλλά εκεί τίθεται ένα θέμα οριοθέτησης μεταξύ της διοικητικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της αρμοδιότητας του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, να θεσπίσει ενδεχομένως ένα συγκεκριμένο αριθμό αδειών, με την προϋπόθεση να μην περιορίζεται η πολυφωνία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top