Αβραμόπουλος:Δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε άλλη πίεση στην Ελλάδα

Τι είπε για ΝΑΤΟ, Δουβλίνο II, Frontex και Συνθήκη Σένγκεν

Αβραμόπουλος:Δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε άλλη πίεση στην Ελλάδα

​«Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος την Τετάρτη.

«Τα πράγματα κινούνται πλέον γρήγορα, είχα χθες τον αρμόδιο υπουργό στο γραφείο μου και μου επεσήμανε ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα του μήνα», είπε ο επίτροπος κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης της Κομισιόν για την εφαρμογή των μέτρων που τα κράτη μέλη έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Από τη στιγμή που το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί, όλα θα είναι διαφορετικά» εξήγησε ο κ.Αβραμόπουλος. «Είναι ζήτημα ενός μήνα να δείτε διαφορές επί του εδάφους» εξήγησε.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ο επίτροπος ανέφερε ότι «η ενίσχυση φτάνει τα 475 εκατομμύρια ευρώ, για 16 προγράμματα που έχουν εγκριθεί», τόνισε όμως ότι «θα πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να τα εκταμιεύσει».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star Channel στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, ο κ.Αβραμόπουλος είπε για μια ακόμη φορά, πως «δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης από τη ζώνη Σένγκεν καμίας χώρας. Αυτό που είναι λογικό είναι να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Επιβεβαίωσε μεν ότι έγινε συζήτηση για το άρθρο 19 της συνθήκης Σένγκεν «για το πως θα βελτιωθεί η κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «η Σένγκεν δεν είναι το πρόβλημα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία χώρα δεν κινδυνεύει, αν κινδυνεύει, κινδυνεύει από την μη εφαρμογή».

Ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι στέλνει σήμερα Τετάρτη μία επιστολή σε όλους τους υπουργούς εσωτερικών, θυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με την frontex για τη ��ελτίωση της κατάστασης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον επίτροπο, αλλά και την έκθεση για τις ελληνικές υποχρεώσεις, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι μετανάστες καταγράφονται, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα hot spots θα καταγράφονται όλοι.

Σε σχέση με την υποτιθέμενη πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι που να έχει γίνει γνωστή στην ΕΕ, δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό ότι «άλλοι διεθνείς οργανισμοί ενδιαφέρονται για το θέμα», αλλά προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση».

Σε ότι αφορά το μέλλον του συστήματος Δουβλίνο ΙΙ, ο επίτροπος επεσήμανε ότι «έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011», αλλά θύμισε ότι μέχρι την άνοιξη το σύστημα θα αναθεωρηθεί. Διέψευσε πάντως ότι η λύση που προτείνει η Κομισιόν είναι να επιστρέφονται πρόσφυγες από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα. Το σύστημα που τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει, είπε, είναι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη, χωρίς δικαίωμα επιλογής, αν δικαιούνται άσυλο. Αν όχι, θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία και τις άλλες χώρες προέλευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top