Διάγγελμα Τσίπρα:Η ΕΠΙΘΕΣΗ στον Μητσοτάκη και το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για ασφαλιστικό,αγρότες,προσφυγικό

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τις τηλεοπτικές άδειες-Πρώτη ανάρτηση: 11:06

Διάγγελμα Τσίπρα:Η ΕΠΙΘΕΣΗ στον Μητσοτάκη και το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για ασφαλιστικό,αγρότες,προσφυγικό

​Την ανάγκη να βρίσκεται η κυβέρνηση σε διαρκή εγρήγορση, ώστε με αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να καταφέρει η χώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο προσφυγικό και περιμένουμε το ίδιο και από τους εταίρους μας»

«Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων. Η οικονομική κρίση με επίκεντρο την Κίνα, επηρεάζει και την Ευρώπη. Η εικόνα των χρηματιστηρίων τις τελευταίες μέρες το αποδεικνύει αυτό. Η προσφυγική κρίση από την άλλη είναι στο απόγειό της και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε για μια ακόμα φορά τη στάση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι όπως είπε «δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη μπροστά σε ένα πρόβλημα που την υπερβαίνει».

«Οι εσωτερικές της αντιφάσεις και η παρουσία ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων, ακόμα και μέσα σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δυσχεραίνουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και οδηγεί σε παλινωδίες και ακραίες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τις δυνάμεις αυτές ότι δεν συνδράμουν στη λύση του προβλήματος, αλλά μετακυλούν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής με τη χρήσιμη συμβολή του στρατού, όμως επεσήμανε πως «το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας».

«Οι συμφωνίες δεν μπορούν να είναι a la carte, δεσμεύουν όλους το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μας την επιβάλλουν οι δανειστές, πρέπει να την κάνουμε για εμάς»

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό είναι που θα κρίνει και την πορεία της αξιολόγησης. Αναφέρθηκε στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1% την οποία αποδέχτηκαν οι εργοδότες, τονίζοντας ότι «η πρόταση είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα την δεχτούν οι Θεσμοί».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι αναγκαία για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του. Τόνισε ότι «η πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά και δεν δόθηκε- όπως γινόταν στο παρελθόν- από τους θεσμούς, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό δεν πήγε να περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς, όχι τους Θεσμούς, δεν μας επιβάλλεται από τους δανειστές», αποσαφήνισε.

«Πρέπει να την κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και σε βελτιώσεις.

«Η αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού»

«Η πρόταση μας για εθνική σύνταξη προστατεύει τους ασθενέστερους . Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όλοι να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την πρόταση του τελευταίου για απόσυρση του ασφαλιστικού, κατηγορώντας τον για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας». «Εμείς παλεύουμε να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων παλεύουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των αδυνατών, παλεύουμε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη» είπε ο κ.Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αδιαφορεί για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και για το ποτέ θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

«Αγρότες ελάτε να μιλήσουμε, χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις»

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τους πιο αδύναμους, γι'αυτό και όπως είπε «μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα ψηλά και μεσαία εισοδήματα». Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «δημιουργούνται επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους αγρότες, αρκεί όπως τόνισε, οι τελευταίοι να έρθουν σε διάλογο.

«Χωρίς διάλογο, δεν υπάρχουν λύσεις» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και στα ΜΜΕ με φόντο το αγροτικό

«Είμαστε ανοιχτοί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις τόσο στις εισφορές, όσο και στην προστασία του εισοδήματος τους» είπε ο κ.Τσίπρας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους αγρότες.

«Κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, ενώ παλιά τους λοιδορούσαν. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών. Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης πρότεινε συμψηφισμό των επιδοτήσεων με ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στα «συστημικά ΜΜ��», τα οποία όπως είπε «αποθεώνουν τους αγρότες, ενώ λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν», και αυτό το κάνουν γιατί, όπως είπε, «αγωνιούν να μην αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να μην ελεγχθούν οι λίστες του εξωτερικού και τα δάνεια που έχουν πάρει».

«Αν αυτά φοβούνται (σσ τα κανάλια), καλά κάνουν και φοβούνται» πρόσθεσε.

«Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις- Θα προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα»

«Εμείς δεν θα συνεχίσουμε την πεπατημένη. Θα προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις για να μπει τάξη στον τόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση του δεν θα κόψει για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατέψει την πρώτη κατοικία, δεν θα απελευθερώσει τις απολύσεις, θα προχωρήσει το παράλληλο πρόγραμμα, θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή,τη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο κάποιοι χαρακτήριζαν «κυβερνητική αποτυχία» ήδη συζητείται – και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα στον χώρο της υγείας και θα καλυφθούν οι ανάγκες των ανασφάλιστων. «Κανένας δεν θα μείνει χωρίς περίθαλψη» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα κόμβο στην εύθραυστη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα και την σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στην κρίση ασφάλειας που έχει ξεσπάσει στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

«Χρειάζεται γενναιότητα για να σταματήσει η τροφοδότηση της ανασφάλειας και του φαύλου κύκλου της βίας. Εμείς τη διαθέτουμε και κάνουμε σταθερά βήματα, ώστε η χώρα μας να είναι μέρος της λύσης», είπε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε και το νέο δόγμα πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος μάλιστα στη διαμόρφωση της τριμερούς με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, τόνισε πως η ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς και συμβάλλει ώστε η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος στο γεωπολιτικό περιβάλλον να μετατραπεί σε χώρα κόμβο στην εύθραυστη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε να είναι πάντα... σε μια χώρα - γέφυρα Δύσης και Ανατολής», τόνισε.

Κάνοντας δε εκτενή αναφορά στο ταξίδι του στο Ιράν, σημείωσε πως «ανοίγουμε νέα σελίδα στις διεθνείς μας σχέσεις. Κάναμε σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, τα πετρελαιοειδή, η μεταποίηση και είμαστε οι πρώτοι που ανοίξαμε πόρτα σε μια οικονομία που τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί σημαντικά».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως έκλεισε σημαντικές συμφωνίες στο Ιράν, τονίζοντας πως σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσει η κυβέρνηση, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

«Παλεύουμε για δίκαιη λύση στο Κυπριακό»

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επίτευξης δίκαιης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στόχος μας είπε ο κ.Τσίπρας είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. «Παλεύουμε για δίκαιη λύση στο κυπριακό. Επιθυμούμε την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν θα δούμε φως - Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα"

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι «βρ��σκόμαστε σε στρατηγικό σημείο στην Ελλάδα».

«Αναγνωρίζω την κόπωση του λαού. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν, βλέπουμε φως στο ορίζοντα», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη «η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα και χωρίς τακτικισμούς από τους εταίρους».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα έσοδα του 2015 δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα, απορροφήσαμε το 97% των χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ –ήμασταν οι πρώτοι σε απορροφητικότητα στην Ευρώπη και τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία».

Ο κ.Τσίπρας διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των ασθενέστερων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και η χώρα να μπει στην ανάπτυξη.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, αρκεί όπως είπε όλοι να δείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τις 4 τηλεοπτικές άδειες»

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος υπογράμμισε ότι «ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί η συναίνεση για το ΕΣΡ έλαβε τέλος».

«Συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», τόνισε ο κ.Τσίπρας

«Με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η εκλεγμένη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας και το Σύνταγμα» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, η πρόταση της ΝΔ για περισσότερες τηλεοπτικές άδειες δεν μπορεί να σταθεί, γιατί η χώρα δεν το αντέχει.

«Θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Έρχονται δύσκολες μέρες»

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η διαπλοκή που βάρυνε το πολιτικό σύστημα και την οικονομία βιώνει τις τελευταίες μέρες στην πρωτοκαθεδρία της εξουσίας. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που μας έδωσε ο λαός» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top