Νόμο θα φέρει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ μετά το αδιέξοδο στη διάσκεψη των προέδρων

Δεν έλαβε και πάλι την απαιτούμενη πλειοψηφία η πρόταση της κυβέρνησης

Νόμο θα φέρει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ μετά το αδιέξοδο στη διάσκεψη των προέδρων
Νόμο θα φέρει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μετά το νέο αδιέξοδο στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου η πρότασή της δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και πάλι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

«Είναι σαφές ότι η Βουλή δια της ολομέλειας και αφού άνοιξε δρόμος από την προηγούμενη διαδικασία, θα ασχοληθεί, εφόσον το φέρει κυβέρνηση, με ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής για το ζήτημα

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση για 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας του Ινστιτούτου Οπτικοκοακουστικών Μελετών της Φλωρεντίας, στο οποίο ανέθεσε τη σύνταξη προπαρασκευαστικής πραγματογνωμοσύνης, με στελέχη της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν τη μεγάλη «σύμπτωση» η μελέτη να συμφωνεί ακριβώς με τον αριθμό που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς ένα μήνα πριν! Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πάντως ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους φορείς του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει την Πέμπτη συνάντηση και με την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο αντικειμενικό στοιχείο, πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για συγκεκριμένο αριθμό αδειών, της αρμοδι��τητας του ΕΣΡ στο ζήτημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και διαφώνησε με την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στη Βουλή.

Επισήμανε επίσης ότι η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας είναι απλώς μία προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη και ζήτησε να γίνει νέα συζήτηση σε λίγες ημέρες, αφού προηγουμένως μελετηθούν τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για κανάλια και βαρόνους» ανέφερε από την Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και πάλι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει τη νομιμότητα και το ενωσιακό Δίκαιο».

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «ούτε κυβέρνηση ούτε υπουργός της ούτε η πλειοψηφία, αλλά το ΕΣΡ θα αποφανθεί επί των τεχνολογικών θεμάτων που βάζετε σήμερα» και κατηγόρησε τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει την αγορά.

«Συμμερίζομαι την άποψη του Προέδρου της Βουλής και ψηφίζω “ναι” » ανέφερε λακωνικά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Συρίγος.

«Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θέλει να το χρησιμοποιήσει, ενώ τα κόμματα πάνε να μπουν στο παιχνίδι» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει και πάλι «παρών» για το ΕΣΡ.

Από το Ποτάμι ο Χ. Θεοχάρης επισήμανε ότι η συνταγματική επιταγή είναι ξεκάθαρη και ότι η αδειοδότηση είναι στα χέρια του ΕΣΡ. «Κάθε τι άλλο είναι αντισυνταγματικό και η στάση μας καθορίζεται από αυτό το ύψιστο ζήτημα αρχής» πρόσθεσε.

Επικαλέσθηκε ακόμη δύο τοποθετήσεις του Καθηγητή κ. Πλειού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για το ΕΣΡ, με τις οποίες τάσσεται κατά των υπερεξουσιών του αρμόδιου υπουργού και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι με βάση την ίδια έκθεση του Ινστιτούτου πώς από τα 12 κανάλια που θα μπορούσαν να υπάρχουν και με τους πολυπλέκτες μειώθηκαν στα 8, «καταλήγουμε στα 4 που λέτε εσείς».

«Τα κανάλια εκπέμπουν παράνομα και κυβέρνηση πάει να βάλει τάξη» υποστήριξε από πλευράς ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Οι αντιρρήσεις μας παραμένουν επί της αρχής, η αρμοδιότητα είναι στο ΕΣΡ» επισήμανε ο Γ.Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος ζήτησε «να μπει τάξη, αλλά όχι με όρους αταξίας» . Πρόσθεσε επίσης ότι «η βιωσιμότητα δεν μπορεί να κριθεί με διοικητικά μέτρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top