ΚΙΝΗΤΑ hot spots στα νησιά προβλέπει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Προσωρινή στέρηση ελευθερίας των μεταναστών από 3 – 25 μέρες

​Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και ειδικούς χώρους κράτησης στις εγκαταστάσεις των hot spots προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο κείμενο της διαβούλευσης που θα διαρκέσει έως αύριο, προβλέπεται ότι οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα στερούνται το καθεστώς ελευθερίας για διάστημα 3 – 25 ημερών, ενώ επιχειρείται να μπει μπλόκο και στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα μας θα οδηγούνται στα hot spots και θα τελούν σε «καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους».

Διευκρινίζεται όμως ότι εάν οι διαδικασίες ταυτοποίησης δεν ολοκληρωθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπάρχει η πιθανότητα επέκτασης του περιορισμού της ελευθερίας των εισερχομένων ακόμα και για 25 μέρες.

Εναλλακτικά προβλέπεται να αποστέλλονται στα κέντρα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αν τώρα εισέλθει μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε νησιά που δεν έχουν hot spot τότε θα επιστρατεύονται οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου και θα γίνεται η καταγραφή, �� ταυτοποίηση και η μεταφορά των εισερχομένων στις κατάλληλες δομές.

Έτσι οι διαδικασίες θα γίνονται πιο ευέλικτες, καλύπτοντας τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις των hot spots θα μπορούν να λειτουργούν Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών ή ειδικοί χώροι κράτησης για τους μετανάστες εκείνους που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Για όσους δε, δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία, θα δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες επιστροφής, επανεισδοχής ή απέλασης και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Παρ’ όλ’ αυτά, συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών εκείνων, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τα hot spots, με τις τοπικές κοινωνί��ς να διαμαρτύρονται ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top