Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο Προσφυγικό, αλλά η ΕΕ όχι…

Κριτική στις Βρυξέλλες και βολές κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας-Σλοβακίας- Τσεχίας για την στάση τους

Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο Προσφυγικό, αλλά η ΕΕ όχι…
Κριτική στις Βρυξέλλες ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν είναι ακόμη η απαιτούμενη για το προσφυγικό, ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για το ζήτημα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού και ότι αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το Προσφυγικό.

Προσθέτει όμως ότι η επιτυχής άσκηση αυτής της πολιτικής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. «Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου» επισημαίνει.

Υπενθυμίζει ακόμη την ελληνική θέση ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα και αναφέρει ότι «το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα». Όπως διευκρινίζει, «επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές» όπως είναι και η θέση που έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί κριτική και στις θέσεις συγκεκριμένων κρατών της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), που «προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση».

Όπως τονίζει στο σημείωμα, η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-Την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

-Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.

-Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

- Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

ΟΙ προτάσεις αυτές, κατά το Μέγαρο Μαξίμου:

-Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

-Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

-Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης για το προσφυγικό, καταλήγει:

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη. Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει. Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρό��ωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση».

​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top