Απίστευτος Μπαλτάς για το έργο σε κείμενα Ξηρού: Θα θέλαμε να λογοκριθεί ο Ντοστογιέφσκι;

«Είναι τραύμα για την ελευθερία της έκφρασης το κατέβασμα της παράστασης»

Απίστευτος Μπαλτάς για το έργο σε κείμενα Ξηρού: Θα θέλαμε να λογοκριθεί ο Ντοστογιέφσκι;

Μέχρι στον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και το αριστούργημά του «Έγκλημα και Τιμωρία» έφτασε ο Αριστείδης Μπαλτάς προκειμένου να εξηγήσει ότι δεν έπρεπε να κατέβει η παράσταση για τον Σάββα Ξηρό από το Εθνικό Θέατρο.

«Ο καλλιτεχνικός διευθυντής βρέθηκε στην ανάγκη να κατεβάσει το έργο. Είναι μεγάλο τραύμα για την ελευθερία της έκφρασης. Και επειδή υπήρξαν όλων των ειδών οι απειλές, ανεβήκαν οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα, ήταν σαν το εθνικό θέατρο και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξυμνεί την τρομοκρατία, ήταν τραύμα η διαδικασία αυτή για όλους μας» είπε ο υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι ένα υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να είναι στις δημοκρατίες «υπουργείο λογοκρισίας και προπαγάνδας, αλλιώς θα πηγαίναμε πολύ μακριά».

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστηκε και το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι για να εξηγήσει πως, αν και δεν συγκρίνει τα δύο έργα, «κάποιες φορές οικοδομούνται μεγάλα αριστουργήματα από αντικοινωνικές συμπεριφορές».

«Μ’ αυτή την έννοια δεν είναι δυνατό να παρέμβει ένα υπουργείο Πολιτισμού επί του περιεχομένου και να το συναρτήσει με τις ιδρυτικές αρχές έστω και ενός Εθνικού Θεάτρου» κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top