Τσίπρας: Συμβολικό το ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα για το προσφυγικό

Ομιλία στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία» στο Λονδίνο

Τσίπρας: Συμβολικό το ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα για το προσφυγικό

Η Ελλάδα έχει λάβει ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη για τη Συρία στο Λονδίνο.

«Η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει συμβάλλει με 300.000 ευρώ, ένα ποσό συμβολικό. Αλλά η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες – και άλλους – πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και επιμένει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες.

«Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών και το βάρος που επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα ήταν τεράστιο. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους. Τα νησιά μας έχουν φιλοξενήσει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους κάτοικους και οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να υποστηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες. Η συριακή κρίση αυτή έχει ανθρωπιστικές συνέπειες οι οποίες θα μας επηρεάζουν για δεκαετίες. Δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Διερωτήθηκε επίσης τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύρους αν η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να κτίσουν τείχος ή εάν ολόκληρη η Ευρώπη είχε πει οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top