ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ για το Ασφαλιστικό-Μειώστε συντάξεις

"Πρέπει να μειωθεί το χρέος"

​Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να «στηριχθεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους», εξέφρασε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που στην Ελλάδα οι Θεσμοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις στην πρόταση Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ συσχέτισε το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού με το ελληνικό χρέος και υπογράμμισε ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα τώρα (δηλαδή να μειώσει συντάξεις). Αν το ασφαλιστικό δεν μεταρρυθμιστεί στον δέοντα βαθμό, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση χρέους από την άλλη πλευρά. Όσο μεγάλη και να είναι η μείωση, δεν θα είναι βιώσιμο το συνταξιοδοτικό».

«Δεν μου αρέσει να μας παρουσιάζουν σαν το δρακόντειο και αυστηρό ΔΝΤ», τόνισε και εξήγησε πως δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες, έχουμε πει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μείωση χρέους», είπε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», κατέληξε .