Υπέρ της άμεσης έναρξης του διαλόγου για ασφαλιστικό-αγροτικό ο Πρόεδρος της Βουλής

Πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Υπέρ της άμεσης έναρξης του διαλόγου για ασφαλιστικό-αγροτικό ο Πρόεδρος της Βουλής
Πρόταση να ξεκινήσει άμεσα διάλογος πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παραλαμβάνοντας στο γραφείο του ψήφισμα της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των επιστημονικών φορέων και των αγροτών που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των αγροτών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας ζήτησαν διάλογο από μηδενική βάση, ενώ ο κ. Βούτσης τους απάντησε ότι αυτό που εκείνοι θεωρούν ως μηδενική βάση για την κυβέρνηση είναι διάλογος πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «η πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια εξαιτίας πολιτικών που ασκήθηκαν και δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις» και πρόσθεσε:

«Μπορεί άμεσα, αύριο μεθαύριο, να οργανωθούν συζητήσεις μέσα στη Βουλή, επί της ουσίας, όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά και για το φορολογικό που έρχεται και για το σύνολο των νομοθετημάτων, τα οποία συμπυκνώνουν και την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αντίστοιχα και τις ανάγκες του κόσμου οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Βουλή μπορεί να διασφαλίσει αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι ώστε αυτός ο διάλογος να γίνει με έναν τρόπο που κανένας δεν θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ομηρία, είτε ότι είναι στον τοίχο, είτε καθ΄ υπαγόρευση, είτε από πλευράς της κυβέρνησης, είτε από πλευράς των κοινωνικών τάξεων».

«Αυτή τη διάθεση την έχουμε, την έχει και η κυβέρνηση εξ όσων γνωρίζω», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και επανέλαβε ότι «μπορεί να γίνει ένα βήμα με αφορμή και τη σημερινή μας συνάντηση, ώστε να οργανωθούν αυτές οι συζητήσεις άμεσα, πριν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, οι οποίες εξελίσσονται, και μάλιστα σε μια ατζέντα που θέτει και άλλα ζητήματα και για τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρξει προσχώρηση σε αντιλήψεις που θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».

Τάχθηκε ακόμη κατά των περικοπών, δηλώνοντας: «Το λέω ευθέως ότι οριζόντιες περικοπές που αφορούν το παρόν και το μέλλον, οι οποίες μεροληπτικά, αρνητικά για την κοινωνία θα επισωρευτούν πάνω σε ό,τι έγινε τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, είναι εντελώς έξω από την αντίληψή μας. Όχι μόνο των συγκυβερνώντων κομμάτων, πιστεύω ευρύτερα και από άλλες πτέρυγες της Βουλής».

Ο κ. Βούτσης κατέληξε ότι «υπάρχει λοιπόν το έδαφος για τέτοιες γόνιμες συζητήσεις, παρότι, ενδεχομένως, οι διαφορές που επισημαίνονται αυτή τη στιγμή να είναι αρκετά σημαντικές. Άμεσα μάλιστα και με διακομματική παρουσία, από πλευράς της Βουλής, παρουσία και της κυβέρνησης, καθώς και από την πλευρά σας, με παρουσία όλων των φορέων, των επιτροπών των αγροτών, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς και οι Πρόεδροι των Διαρκών Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων Νικόλαος Μανιός και Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη.

Εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Βλασταράκος Μιχάλης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μουτάφης Βασίλης, Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, Στασινός Γιώργος, Πρόεδρος ΤΕΕ, Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Αντωνάκος Αντώνης, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ, Σταμόπουλος Γιάννης, εκπρόσωπος Αγροτών Λοκρίδας, Λουράντος Κώστας, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Καραγεωργόπουλος Δημήτρης, Γραμματέας Τύπου ΓΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν με τη διαδικασία που έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας ότι «επιβάλλεται να γίνει ο διάλογος στο Κοινοβούλιο με όλες τις κοινωνικές ομάδες».

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top