ΠΟΝΑΕΙ και ΔΙΧΑΖΕΙ την Ευρώπη το προσφυγικό- «Στη μέση» η Ελλάδα

«Πόλεμος» δηλώσεων με εκατέρωθεν αιχμές

ΠΟΝΑΕΙ και ΔΙΧΑΖΕΙ την Ευρώπη το προσφυγικό- «Στη μέση» η Ελλάδα

​Μεγάλο «αγκάθι» για την Ευρώπη είναι το προσφυγικό την ώρα που οι ροές των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, είναι συνεχείς και αυξανόμενες. Την ίδια ώρα, δεν σταματούν τις δηλώσεις με υποβόσκουσες αιχμές οι πολιτικοί.

Μέρκελ: Να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι πρόσφυγες όταν τελειώσει ο πόλεμος

Στην ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και κάλεσε τους πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη, καθώς, όπως είπε, λαμβάνουν μόνο προσωρινή προστασία.

Επανέλαβε δε τη σημασία της καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προειδοποίησε για τις συνέπειες από ενδεχόμενη αποτυχία της Ζώνης Σένγκεν.

Όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να συμμερίζονται την ανάγκη για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σημείωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας. Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της στο Μεκλεμβούργο - Δ.Πομερανία, η καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή της για την συνεργασία εντός Ε.Ε., για την οποία ωστόσο διευκρίνισε δεν υπάρχει εναλλακτική, διότι μια αποτυχία της Ζώνης Σένγκεν και το κλείσιμο εθνικών συνόρων θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

«Το γεγονός ότι μια Ευρωπαϊκή Ένωση 500 εκατομμυρίων δεν μπορεί να δεχθεί ένα εκατομμύριο Σύρους, δεν το καταλαβαίνω. Δεν δίνει καλή εικόνα για την ήπειρό μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ

Ρέντσι: Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη Σένγκεν

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη.

«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται μόνον με μια ξεθωριασμένη συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς και δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να γίνει και πάλι ένα μεγάλο όραμα. Η Ευρώπη κινδυνεύει να γκρεμιστεί όταν χάνει την σημασία της η ίδια η ταυτότητά της», πρόσθεσε.

Την ανάγκη επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία. Από τις αρχές του χρόνου, τόνισε, περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα δύο χιλιάδες άνθρωποι, ένας πολύ υψηλός αριθμός.

Επίθεση της Frontex στην Τουρκία για το προσφυγικό

Το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Frontex Φαμπρίς Λετζιέρι. «Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κάθε μέρα φθάνουν στην Ελλάδα δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel προειδοποιώντας ότι όσο επικρατεί πόλεμος στη Συρία οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται.

Παράλληλα επέκρινε την Τουρκία για την χαλαρή της στάση έναντι των διακινητών: «Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Frontex.

Περισσότερα χρήματα ζητά η Άγκυρα

Από την πλευρά της όμως η Άγκυρα ζητά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος περισσότερα χρήματα από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία ζητάει τώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Μουζάλας: «Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex»

«Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες», τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι «μύθος» ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Εάν διακρίνει κάπο��ος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει το Διεθνές Δίκαιο, το «Push-back» είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top