Νέο mea culpa από το ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο

Χαρακτηρίζει «λάθος» το ότι δεν έγινε κούρεμα του χρέους τότε – Γιατί δέχθηκε την εξαίρεση - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στην Αμερική Δημήτρης Σουλτογιάννης

Σε νέα απολογία για το Μνημόνιο της Ελλάδας προχωρά το ΔΝΤ σε έκθεση τεκμηρίωσης που δημοσιοποίησε για τα δαν��ιακά του προγράμματα.

Στην έκθεση τεκμηρίωσης του ΔΝΤ επισημαίνεται πως στην περίπτωση της Ελλάδας το 2010 δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωση του χρέους με έγκριση της ίδιας της χώρας.

Ωστόσο, το Ταμείο αναφέρει πως αν και -κατά την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος (Απρίλιος 2011)- κατέστη σαφής η ανάγκη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (για κούρεμα, δηλαδή) στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή η πρόβλεψη δεν έγινε σαφής στην τέταρτη έκθεση του προσωπικού του Ταμείου, την οποία κατάρτισε ο Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εν λόγω έκθεση αντανακλούσε τις ακόμη εν εξελίξει συζητήσεις στο πλαίσιο του επίσημου τομέα για το σχεδιασμό και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των φόβων μετάδοσης και διάχυσης των επιπτώσεων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μιλώντας για «συστημική εξαίρεση» που έγινε στην Ελλάδα (καθώς το ΔΝΤ -διαχρονικά- για να να προχωρήσει σε δάνειο προς μία χώρα καθ’ υπέρβαση της ποσόστωσης της, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το χρέος της μπορεί μεσοπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμο), το Ταμείο -από την άλλη- εξηγεί πως «η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη».

Αποτέλεσμα; Και η διάχυση έγινε και η ελάφρυνση του χρέους ΔΕΝ έγινε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top