Έπεσαν οι «μάσκες» στη δευτερολογία! Η ειρωνεία του πρωθυπουργού και η απάντηση Μητσοτάκη

Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απόψεις των δανειστώ��»-Μητσοτάκης: «Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και εσείς μας το φορέσατε. It's the IMF, Euclid!»-Πρώτη ανάρτηση: 27/01/2016 00:13

Πολύ πιο επιθετικοί ήταν στις δευτερολογίες τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον δεύτερο γύρο να ξεκινά με ειρωνεία του πρωθυπουργού προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ. Θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Επιτέλους θα υπάρχουν σαφείς διαφορές και καθαρές ιδεολογικές γραμμές. Ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος. Σε όσα ερωτήματα σας έθεσα, απαντήσατε χωρίς περιστροφές» είπε ο πρωθυπουργός με αρκετή δόση ειρωνείας.
«Σας ρώτησα ποιο είναι το όραμά σας για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση και καταθέσατε πρόταση για ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις -αφού είστε ενάντια στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών-, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προτείνατε περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Και για τους αγρότες τι προτείνατε; Να συμψηφιστούν οι εισφορές που δίνουν με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σας ευγνωμονώ ειλικρινά γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές μας ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 1,5% και έσπευσε να πει προς τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν πανηγυρίζουμε γιατί είναι ακόμα πολύ υψηλή. Είπατε όμως ότι αυξήσαμε την ανεργία και καταστρέψαμε την οικονομία. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία; Η χώρα παρά τις αδυναμίες κατάφερε να υπερβεί το στόχο του προϋπολογισμού για τα έσοδα. Αυτή είναι η καταστροφή στην οικονομία; Γιατί κύριε Μητσοτάκη τόσα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ; Μήπως λόγω πελατειακών σχέσεων;».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε πως κάποιοι διαρρέουν ότι το ΔΝΤ θέλει η κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα του μισθολογίου για να προσθέσει: «Μάλλον εσείς θέλετε να το ξαναδούμε».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι απόψεις του είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες των δανειστών, ενώ αναφερόμενους στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων τόνισε πως «πάει πολύ να μας κάνετε μαθήματα ηθικής» και πρόσθεσε: «Μιλάτε για μετακλητούς υπαλλήλους και ξέρετε ότι αναφέρεστε σε προσωρινούς υπαλλήλους. Τι θέλετε λοιπόν σε σχέση με αυτό; Ξέρετε ότι δεν σας συμφέρει. Τον Ιανουάριο ήταν 1.197, σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. Όταν ήσασταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 -ζωή να 'χουν- ενώ ο κ. Βερναρδάκης έχει 2».
«Θα έρθετε μαζί μας, θα ψηφίσετε αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι, δεν θα τη ψηφίσετε. Γιατί δεν είστε μεταρρυθμιστής κύριε Μητσοτάκη, είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: «Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και εσείς μας το φορέσατε. It's the IMF, Euclid!»
«Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και εσείς μας το φορέσατε. Για να το πω και στα αγγλικά... It's the IMF, Euclid!» ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αρχίζοντας τη δευτερολογία του.
Στην συνέχεια ανέφερε: «Μου είπατε να διαλέξω αν είμαι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. Σας απαντώ λοιπόν πως δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα Βόρεια Προάστεια. Σας θυμίζω πως είμαι εκλεγμένος βουλευτής Β΄ Αθηνών όπου δεν υπάρχει μόνο η Εκάλη αλλά και το Περιστέρι. Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεχθήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων. Εγώ εκλέχθηκα από μια ανοιχτή διαδικασία όπου με ψήφισε η βάση της Νέας Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείματος στις επικουρικές συντάξεις γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο προς το δημόσιο συμφέρον. Για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τι προβλέπαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία: Είπατε ότι προβλέπαμε 9,6 δισ. ευρώ. Φοβάμαι ότι αλλάξατε τη λάθος στήλη. Ζητούσε πραγματικά η Τρόικα πρόσθετα μέτρα, όταν εμείς ολοκληρώναμε τη διαπραγμάτευση;»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή που προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα της ολομέλειας τόνισε πως: «Δεν το έκρυψα ποτέ ότι κι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Όταν, όμως, έρχεστε εσείς και κάνετε τα ίδια και χειρότερα, μην επικαλείστε διαφοροποίηση και ηθικό πλεονέκτημα».
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε και πάλι υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και ο ��ρωθυπουργός σημείωσε ότι κόβει τις επικουρικές κατά 70%. «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε τι πραγματικά ισχύει από όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι υπουργοί σας. Θα έρθει η ώρα τους, δεν θα τα συζητήσουμε σήμερα».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται στην σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Και για να ξέρετε, για να μπορέσεις να μοιράσεις τον πλούτο θα πρέπει πρώτα να τον δημιουργήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας στη μάχη της Βουλής: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο - Ή παίρνουμε μέτρα ή καταρρέει!

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Έγινε της... Βουλής στα social media: «Σώσε με, δωσ’ μου να πιω το δηλητήριο»!

Μετωπική Κατρούγκαλου-Βρούτση: Παρθενορραφές, ψεύτες και… τσίρκα!

«Σεισμός» στη Βουλή: Φωνές για ποινικές διώξεις, παραιτήσεις και «σκίσιμο» του ασφαλιστικού!

Χαμός μεταξύ Τσίπρα και Βρούτση για συντάξεις και… χωνί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top