Φόρα παρτίδα αποκάλυψε τα «μυστικά» σχέδια για τις διαπραγματεύσεις ο Βαρουφάκης

Νέο παρασκήνιο για όλα όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Φόρα παρτίδα αποκάλυψε τα «μυστικά» σχέδια για τις διαπραγματεύσεις ο Βαρουφάκης

​Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για την περίοδο που ήταν ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο King's College του Λονδίνου με τίτλο «Η περίεργη περίπτωση της ελληνικής διάσωσης: Πιστωτές που δε θέλουν πίσω τα χρήματά τους», ο κ.Βαρουφάκης αποκάλυψε τα όπλα που είχε σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών κατά την διαπραγμάτευση.
Όπως εξήγησε, το βασικό όπλο της κυβέρνησης με το οποίο είχε συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας πολύ πριν την πρώτη εκλογική του νίκη ήταν η απειλή μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ σε περίπτωση που έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στο οπλοστάσιό τους είχαν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

«Αν τα σχέδια αυτά υλοποιούνταν ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα έρχονταν σε εμάς με μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση των εταίρων στις προτάσεις του ως υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν «ανυπόφορη σιωπή και τοξική προπαγάνδα».

Αν και ο ίδιος ανέμενε ότι οι προτάσεις του θα γίνονταν κατανοητές από πιστωτές που επιθυμούσαν την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δανείσει στην Ελλάδα, τελικά ο πρώην υπουργός έμειν�� έκπληκτος με τις αντιδράσεις τους

«Η μόνη ερμηνεία για όσα έκανε η τρόικα είναι ότι δεν ήθελε πίσω τα χρήματά της. Επέβαλε πολιτικές που δεν επέτρεπαν την παραγωγή εισοδήματος ώστε να γίνει αποπληρωμή του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις προτάσεις αυτές, ο πρώην υπουργός είπε ότι περιλάμβαναν την ανταλλαγή χρέους (debtswaps) που θα μείωνε το βάρος της αποπληρωμής χωρίς κούρεμα, τη σύσταση μίας κακής τράπεζας που θα απάλλασσε τις συστημικές τράπεζες από τοξικά δάνεια και μίας αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να αποτρεπόταν ένα «ανόητο ξεπούλημα» περιουσίας του δημοσίου, καθώς και βαθιές μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία που θα αγκάλιαζαν οι έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός κατήγγειλε ότι καθ' όλο το διάστημα της παρουσίας του στο υπουργείο δεν έλαβε «ούτε μία σελίδα Α4 με αντιπροτάσεις από την άλλη πλευρά», προκαλώντας οποιονδήποτε αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες να τον διαψεύσει. «Οι προτάσεις μας δε συζητήθηκαν ποτέ σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ο κ.Βαρουφάκης σημείωσε ότι η απάντηση του ΔΝΤ στις παρατηρήσεις του περί αυθαίρετων στόχων στο πρόγραμμα ήταν πως είχε δίκιο και ότι ήταν αναγκαία μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία δεν αποδέχονταν όμως οι Ευρωπαίοι.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι εταίροι ήθελαν να παραδειγματίσουν χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως παράπλευρη απώλεια.

Όσον αφορά τα προγράμματα διάσωσης, ανέφερε ότι το 91% των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα έχουν πάει στις τράπεζες και ότι στην πραγματικότητα ο όρος «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ήταν το όνομα που δόθηκε στη δεύτερη διάσωση των γερμανικών τραπεζών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top