Wall Street Journal: Ο Σόιμπλε καλοβλέπει ΠΑΛΙ το Grexit

"Αν ο Τσίπρας δεν πείσει στο Νταβός, θα ξεσπάσει νέα καταιγίδα στην Ελλάδα"

Wall Street Journal: Ο Σόιμπλε καλοβλέπει ΠΑΛΙ το Grexit

​Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει όλα τα «μεγάλα κεφάλια» των δανειστών, η «Wall Street Journal» βάζει πάλι στο τραπέζι το Grexit, σε περίπτωση που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν καταφέρει να αποτρέψει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων.

«Ο κ.Τσίπρας θέλει να πείσει τους δανειστές να αναγνωρίσουν τις διορθωτικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα υπό το νέο πρόγραμμα και να εκταμιεύσουν τα δάνεια, χωρίς την πίεση που ώθησε τη χώρα στο χείλος του Grexit πέρυσι», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει κλείσει.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαχρονικά πιστεύει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας στην αυστηρότητα που απαιτεί η συμμετοχή στο ευρώ.

«Ο κ.Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, αλλά και σε σχέση με τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων απέναντι στη μετανάστευση. Ο γερμανός υπουργός θα καλωσόριζε μία νέα συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας φέτος, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του», αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η Αθήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φοβάται ότι οι δανειστές, -και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα πιέσουν για μεγαλύτερη λιτότητα, γεγονός θα μπορούσε να «θρυμματίσει» την μικρή κ��ινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να πιέσει τους δανειστές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τότε η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους θα φτάσει σύντομα στο τέλος της, προειδοποιεί η Wall Street Journal. «Μία καταιγίδα ετοιμάζεται», εκτίμησε Έλληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Η ΕΕ ωστόσο είναι σε πιο εύθραυστη κατάσταση φέτος, δεν έχει μόνο το θέμα της Ελλάδας, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις(το προσφυγικό, την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση).

Όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε βάρος της Ελλάδας. Ειδικά η γερμανίδα Καγκελάριος δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω της πολιτικής ανοιχτών συνόρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κα Μέρκελ δεν έχει και πολλά περιθώρια να ζητήσει από τους βουλευτές της να υποστηρίξουν μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, που ενδεχομένως χρειαστεί σε περίπτωση, που το ΔΝΤ δεν τα βρει τελικά με την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top