Η Κομισιόν πατάει off στον Παππά για τις άδειες των καναλιών-ΧΩΡΙΣ την τρόικα δεν περνά τίποτα

"Αυτονόητος ο σεβασμός στην ανοιχτή αγορά για τις τηλεπικοινωνίες"

Η Κομισιόν πατάει off στον Παππά για τις άδειες των καναλιών-ΧΩΡΙΣ την τρόικα δεν περνά τίποτα

​Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, δεν έχει γίνει καμία πρόταση από τις ελληνικές αρχές για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών και δεν έχουν γίνει κατά συνέπεια και καθόλου συζητήσεις με την τρόικα.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αναμετάδοσης (TV και Ράδιο) σε όλα τα κράτη - μέλη περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Κομισιόν δεν σχολιάζει «πολιτικές προθέσεις», απάντησε η ίδια όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών που έχει πραγματοποιήσει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε σχέση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησε παράλληλα ότι «μπορεί οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών να μην είναι εναρμονισμένες στο κοινοτικό δίκαιο και ως εκ τούτοι τα κράτη - μέλη να έχουν την ελευθερία των διαφορετικών αδειοδοτικών καθεστώτων, σε σχέση με τις εσωτερικές ανάγκες, οφείλουν όμως, να εναρμονίζονται πλήρως στην αρχή της ελευθέριας παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης τις οποίες ορίζει η συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε.». Το τελευταίο σημαίνει ότι τηλεοπτικά κανάλια ακόμα και άλλων κρατών – μελών θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, εξηγεί η κοινοτική πηγή.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι ήδη σε επαφή από το φθινόπωρο με τις ελληνικές αρχές για την διερεύνηση θεμάτων, που άπτονται της ανεξαρτησίας της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών και της αρχής, η οποία άπτεται της ανάθεσης ψηφιακών επίγειων συχνοτήτων.

Αυτές οι ανταλλαγές στοιχείων με τα κράτη- μέλη αποτελούν κοινή πρακτική.

Όσον αφορά στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, η ίδια κοινοτική πηγή αναφέρει ότι «το Μνημόνιο περιλαμβάνει μία αναφορά για τον διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων και την χρήση των σχετικών ποσών για τις συχνότητες ως ένα πιθανό μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Συνεπώς, η αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο είναι κατ΄αρχήν δημοσιονομικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, συνεχίζει η κοινοτική πηγή «όπως με όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και να είναι επίσης πλήρως ευθυγραμμισμένη και συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόταση από τις ελληνικές αρχές δεν έχουν γίνει κατά συνέπεια και καθόλου συζητήσεις με τους θεσμούς».

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

Δείτε επίσης:

Ανησυχία από την Κομισιόν για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top