ΥΜΝΟΙ Παυλόπουλου για Μέρκελ ενόψει του κρίσιμου ραντεβού τους: «Τη θαυμάζω»!

«Είναι μεγάλη πολιτικός»

​Το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ πλέκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των δυο τους στο Βερολίνο.

«Η πορεία της Καγκελαρίου είναι θαρραλέα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

«Η πορεία της Α. Μέρκελ είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλ�� πολιτικός και η ιστορία θα το αποδείξει».

Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ακόμα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης, επισημαίνει όμως ότι και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα.

Αναφερόμενος ακόμα στο καυτό θέμα του χρέους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος δεν διστάζει να κατηγορήσει τις τουρκικές αρχές ότι στηρίζουν τους Τούρκους διακινητές.

«Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις γι' αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπ��ρίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν μιλάω εδώ για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές», είπε.

Ερωτηθείς για τις πολεμικές επανορθώσεις, σημειώνει ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και ότι θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, όπως είναι για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη σημερινή του συνάντηση με την Α. Μέρκελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Πριν από την κρίση οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα το καταφέρουμε. Η σχέση μας έχει βελτιωθεί τους περασμένους μήνες. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top