Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο – Συμφωνήθηκε να μπει ΤΕΛΟΣ στο πελατειακό κράτος

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης στο δημόσιο που προωθεί η κυβέρνηση-Πρώτη ανάρτηση:20:11

​Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη "Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης"», ώστε να υπάρξουν νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

«Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο» .

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκ��μματικοποίηση, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

«-Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβι��σμούς στο δημόσιο.

-Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1).

-Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Γεροβασίλη: Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κομματικό κράτος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε πως πρόκειται για «μια ριζοσπαστική προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν οι κυβερνήσεις που μιλούσαν στο παρελθόν για δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε για δήθεν επανίδρυση του κράτους».

«Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κομματικό κράτος», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και κατέληξε: «Δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top