ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ζητούν οι δανειστές–Το ασφαλιστικό ΔΕΝ είναι το μόνο αγκάθι, λένε

Προσπαθεί να τους "γλυκάνει" ο Τσακαλώτος

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ζητούν οι δανειστές–Το ασφαλιστικό ΔΕΝ είναι το μόνο αγκάθι, λένε

​Το ασφαλιστικό μπορεί να είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της επερχόμενης αξιολόγησης από τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι τοποθετείται στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δύσκολων θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με πηγή της πλευράς των δανειστών η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016, η οποία σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις κυμαίνεται στα 900 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και στο 1% του ΑΕΠ (εκτίμηση κυρίως του ΔΝΤ) ή στο εφιαλτικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό μάλιστα, οι δανειστές δεν συμπεριλαμβάνουν τυχόν πρόσθετες δημοσιονομικές «τρύπες» που εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να προκύψουν εξαιτίας των περιορισμένων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, φέτος.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, ειδικά για το Ασφαλιστικό οι δανειστές εμφανίζονται να βάζουν μπλόκο στο ύψος και στα κριτήρια καταβολής της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, μετά την πρώτη αποτίμηση του νομοσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εταίροι μεταξύ άλλων εκφράζουν ενστάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και για την αύξηση των εισφορών.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί ευρωπαϊκό τουρ ώστε να θερμάνει το κλίμα στις σχέσεις μας με τους εταίρους για το ασφαλιστικό, το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος.

Την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογο του Αλεξάντερ Στουμπ και τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν. Οι δύο συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Σήμερα Τετάρτη ο κ.Τσακαλώτος συναντά στο Άμστερνταμ τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top