Εργοδότες & υπάλληλοι θα πληρώσουν τη νύφη-Κυβέρνηση και φορείς συμφώνησαν ΑΥΞΗΣΗ των εισφορών

Για "ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί" που θα σώσει τις συντάξεις μιλούν στο Μαξίμου

​Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσε��ν κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης.

mesa2.jpg

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ��ύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1% (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους), ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα επανεξετασθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά από αίτημα των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων.

oloi.jpg

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.

Γεροβασίλη: Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

ge.jpg
O.Γεροβασίλη

«Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις» έγραψε στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγ�� Γεροβασίλη.

Η κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ

defteros.jpg
Α.Ανδρεάδης

Οι εργοδοτικοί φορείς δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι συμφώνησαν με την κυβέρνηση να παρθούν σειρά μέτρων για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να υπάρξουν επενδύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

o-neos-proedros-tou-seb-thodoros-fessas.jpg
Θ.Φέσσας

«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο

2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΕΣΕΕ: Να προσεχτούν οι αδικίες

korkidis2.jpg
Β.Κορκίδης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Β.Κορκίδης δήλωσε πως η ΕΣΕΕ αποδέχεται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά... μία ποσοστιαία μονάδα (μοιρασμένη εξίσου μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων) και στέκεται θετικά στον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα πρέπει να αρθούν αδικίες που δημιουργούνται και να «υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 ευρώ και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες».

«Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει 'το μη χείρον βέλτιστον'. Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, «πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί, το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας».

«Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους 1% στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικ��ύ χρήματος» υποστήριξε.

ΓΣΕΒΕΕ: Έμφαση στους αυτοαπασχολούμενους

protos.jpg
B.Κορκίδης - Γ.Καββαθάς

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Γ.Καββαθάς δήλωσε πως έγινε μια εκτενής συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό. Όπως είπε επισημάνθηκαν τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα οι προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

«Συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση», πρόσθεσε .

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top