Κόντρα Αλεξιάδη με ΝΔ για τα φορολογικά έσοδα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός στην αξιωματική αντιπολίτευση

Κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προκάλεσε η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυξήθηκαν κατά πολύ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, παράλληλα με την συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων.
«Έχει απόλυτο δίκιο η Νέα Δημοκρατία στην διαπίστωσή της ότι η ιδεοληψία, η ανικανότητα και η ασχετοσύνη είναι κακοί σύμβουλοι. Όπως έχει απόλυτο άδικο, όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για τα ληξιπρόθεσμα του Νοεμβρίου… όταν οι αριθμοί αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα! Είναι σαφής η αγωνία της να βρει αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, αλλά πρέπει να επιλέξει επιτέλους, εάν το κυβερνητικό παρελθόν της είναι ο πολιτικός παράδεισος στον οποίο πρέπει να επιστρέψουμε ή το πολιτικό πρότυπο, για το οποίο ο λαός εκφράστηκε πρόσφατα» υποστήριξε ο κ. Αλεξιάδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, η σύγκριση του 11μήνου (Ιανουάριος- Νοέμβριος) του 2013 με το αντίστοιχο 11μηνο του 2014 (περίοδος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας), αποδεικνύει ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 3,1 δις ευρώ.

Υποστήριξε ακόμη ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2015, η μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μειώθηκε, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, κατά 76,3 εκατ . ευρώ και ότι «σε μια εποχή δύσκολη, με πρωτοφανή οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση στη μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά είχαμε (αθροιστική) μείωση σε σχέση με το 2014».

Όσον αφορά την αύξηση κατά 1.408.226.842 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο 2015, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ισχυρίσθηκε ότι οφείλεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο Α.Φ.Μ. των οποίων βεβαιώθηκαν οι οφειλές.

«Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να παρουσ��άσει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία τα οποία και επικαλείτ��ι, για να υποστηρίξει τις ανακρίβειες τις οποίες αναφέρει στην ανακοίνωσή της και να μας ενημερώσει για την προέλευσή τους, καθώς όπως αποδεικνύεται, ��εν έχουν ουδεμία σχέση με τα επίσημα στοιχεία που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι καιρός να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία και αυτοί που προσπαθούν να στηρίξουν τα επιχειρήματά της. Άλλο πράγμα τα αριθμητικά δεδομένα και άλλο η προπαγάνδα τους, που ευτελίστηκε πλέον σε κακόγουστο παραμύθι» κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Σταϊκούρας: Και τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται
Από πλευράς ΝΔ, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας, είχε επικρίνει σε δήλωσή του την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της αύξησης των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ακολουθεί, “επιτυγχάνει” τόσο τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων όσο και τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο».

Ανέφερε επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα, το 11μηνο του 2015, διαμορφώθηκαν στα 38,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014 και ότι εκτιμάται πως στο τέλος του 2015, τα φορολογικά έσοδα θα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεακετίας.

«Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, στο τέλος Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 83,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εφέτος, δημιουργήθηκε «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» ύψους 11,8 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Σ��ντονιστής της ΝΔ κατέληξε:

«Συνεπώς, η Κυβέρνηση, με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, έχει «στραγγαλίσει» την πραγματική οικονομία, έχει διαλύσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως κατέδειξε και το 2014, μόνο η λελογισμένη, σταδιακή μείωση των φόρων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία».

​​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top