ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για το ασφαλιστικό – Στα χέρια του πρωθυπουργού το νομοσχέδιο

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση στους δανειστές

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για το ασφαλιστικό – Στα χέρια του πρωθυπουργού το νομοσχέδιο

​Η αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό μόλις ξεκίνησε, αφού ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 παρέδωσε στον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα το καυτό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελούν οι κύριες συντάξεις, όμως πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει η προστασία των επικουρικών συντάξεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει τέσσερα με πέντε σενάρια ισοδύναμων, τα οποία όμως δεν αποκαλύπτει ακόμα, προβλέπεται πάντως ότι το ενδεκαήμερο από 4 έως 15 Ιανουαρίου που οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα, η μάχη για την κυβέρνηση θα είναι σκληρή.

Αυτό που θα παλέψει η κυβέρνηση είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ το μήνα θα κουρευτούν από 5% - 20%.

Πάντως για τις επικουρικές η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση των αποθεματικών, ενώ δεν γλιτώνεται το τσεκούρι στο εφάπαξ, που αναμένεται να αγγίξει το 10%.

Για τις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 0,5%, ώστε να μην μειωθούν και επειδή οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτό το θέμα, στο Μαξίμου επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις.

Όσον αφορά στη δημιουργία του νέου ασφαλιστικού, σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

• Νέα σύνταξη που θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ και από τη σύνταξη που θα προκύπτει με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τα πραγματικά και τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, το ύψος του συντάξιμο�� μισθού που προκύπτει και το ποσοστό της αναπλήρωσης.
• Αναπλήρωση θα γίνεται βάσει κλίμακας που θα μειώνεται όσο αυξάνεται ο συντάξιμος μισθός.
• Το ποσοστό της αναπλήρωσης θα ξεκινάει από το 50% για τις υψηλές συντάξεις και θα φτάνει στο 60% με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, ενώ για τις χαμηλές συντάξεις το συνολικό ποσό των δύο συντάξεων θα φτάνει ακόμα και στο 100% όταν η αναλογική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.
• Επανυπολογισμό όλων των παλιών συντάξεων βάσει του νέου συστήματος, ώστε να μην κηρυχτούν αντισυνταγματικές οι προηγούμενες μειώσεις.
• Δημιουργία υπερταμείου για την κύρια ασφάλιση εργαζομένων.
• Θέσπιση ενιαίων εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ που θα φτάνουν το 20%.

Προβλέπεται επίσης ότι το ποσό της μείωσης που θα προκύπτει από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα καλύπτεται με προσωπική διαφορά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τους νέους συνταξιούχους, μετά την 1 Ιανουαρίου 2016, δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα η σύνταξη να είναι μικρότερη.

Ακόμα, στο αίτημα του κουαρτέτου για εθνική σύνταξη βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει να την παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι ύστερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, αυτές θα χορηγούνται κανονικά από το ΕΤΕΑ, το οποίο θα παραμείνει ανεξάρτητο.

Έτσι, η νέα σύνταξη θα απαρτίζεται από την εθνική σύνταξη, την αναλογική που θα εξαρτάται από το συντάξιμο μισθό και την αναπλήρωση και την επικουρική.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει έως τις 4 Ιανουαρίου να στείλει τις ελληνικές προτάσεις στους δανειστές, ώστε στις 8 Ιανουαρίου που καταφτάνει το κουαρτέτο στην Αθήνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή.​​​​

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top