Έρχονται νέα μέτρα, χρέος σε δόσεις και μόνιμη εποπτεία

Δεν θα υπάρχει άλλο bailout, λένε οι Βρυξέλλες και κρατούν το Grexit στο πίσω μέρος του μυαλού τους

Έρχονται νέα μέτρα, χρέος σε δόσεις και μόνιμη εποπτεία

​Νέα μέτρα σε βάθος τριετίας, χρέος σε δόσεις και μόνιμη εποπτεία φέρνει η δυσπιστία των εταίρων σε σχέση με τις προθέσεις της Αθήνας να μεταρρυθμιστεί.

Η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει ένα συμπληρωματικό υπόμνημα για τι σκοπεύει να κάνει τα επόμενα δύο χρόνια του τριετούς προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Star.

Συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Γενάρη θα είναι εξάμηνες, γεμάτες ένταση, αντιστάσεις και στο βάθος πολιτικές εξελίξεις.

Τέτοια είναι τα σημάδια που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την «επέμβαση στο χρέος», τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, το club της Ουάσινγκτον (Κομισιόν ΔΝΤ ΕΚΤ Γερμανία και Γαλλία και ESM) και σε ένα δεύτερο βαθμό ένας πολύ κλειστός κύκλος τεχνοκρατών ( EWG και DGECFIN) που επεξεργάζονται την πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους, έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται τη μέθοδο της σταδιακής και «σε δόσεις» ελάφρυνσης των περιόδων και ετών με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης. Ως σημείο εκκίνησης είναι θετικό πως το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν την ίδια ανάγνωση της βιωσιμότητας, έχουν καταλήξει στον ορισμό «είναι βιώσιμο, αν μπορείς να το πληρώνεις και αν οι αγορές σε πιστεύουν πως μπορείς να το πληρώνεις».

Απλουστευτικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Eurogroup «θα κατεδαφίζει τις στοίβες» των αποπληρωμών που σχηματίζουν διάφορα βουνά χρέους σε συγκεκριμένες χρονιές, μόνο αν οι Έλληνες «παραμένουν ενάρετοι». Συνεπώς η απειλή της χρεοκοπίας θα είναι μόνιμη, εντός ή εκτός αγορών, μέχρι να μας προλάβει κάποια άλλη πολιτική εξέλιξη ή κάποιο τυχαίο γεγονός.

Αυτό συμβαίνει καθώς σοβαρές φωνές και από τις δύο πλευρές εκτιμούν πως «η μόχλευση για μεταρρυθμίσεις θα έχει σύντομα χαθεί» και μόλις η Ελλάδα πουλήσει το πρώτο τριετές ή πενταετές ομόλογο στις αγορές, ή δεν θα χρειάζεται πια τις «συμβουλές της τρόικας» θα επαναλάβει τα λάθη της περιόδου του 2007 - 2010, αυξάνοντας και πάλι τις δαπάνες.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση στην Αθήνα, οι Βρυξέλλες (όπως φάνηκε και από την συνέντευξη Ντομπρόβσκις στο ΜΝΙ) δεν έχουν ξεχάσει που μπορεί να οδηγήσει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Κατά συνέπεια την επόμενη περίοδο θα συγκρουστούν οι πιο «εύπιστοι» με τους περισσότερο «δύσπιστους» για το πως θα «δέσουν» την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας και την φιλελευθεροποίηση της αγοράς.

Από το «memorandum» συνεπώς η χώρα θα πάει στα «memoranda», με σαφή και σφιχτό εναγκαλισμό με τους κοινοτικούς ελεγκτές. Καλό θα είναι μάλιστα, λένε πηγές των Βρυξελλών, αυτά τα memoranda (συμφωνηθέντα) να εκπληρωθούν γιατί άλλο bailout (διάσωση με πρόγραμμα) δεν πρόκειται να υπάρξει και αν υπάρξει θα είναι σε δραχμές.

Από την άλλη στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη, υπάρχουν και αυτοί που απαντάνε στους «σκληρούς», πως «αφού το υποσχεθήκαμε πρέπει να το κάνουμε» και πως «πρέπει να λειτουργούμε καλή τη πίστη με τους Έλληνες».

Το ποια τάση θα επικρατήσει θα κριθεί στην πολιτική και επικοινωνιακή αρένα της πρώτης αξιολόγησης.

Θρίλερ η πρώτη αξιολόγηση

Το «χειρουργείο» που θα χρειαστεί το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών με κριτήρια ελεύθερης αγοράς, η αγορά ενέργειας, οι μεταρρύθμιση στο δημόσιο και τα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν συνιστούν εξίσωση που πρόκειται να λυθεί εύκολα στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει στις αρχές της άνοιξης και με την αξιολόγηση ανοικτή καμία εκταμίευση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Την ίδια ώρα οι αμφιβολίες για τις ��ολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα «θέματα φωτιά», αυξάνουν την καχυποψία.

Οι Βρυξέλλες, έχουν διαγνώσει τις δυσκολίες στην Αθήνα. Πολύ σύντομα, αν η Αθήνα συνεχίσει την τακτική του ανταρτοπόλεμου, με τις διαρροές στον Τύπο περικοπών, ποσοστών και άλλων στοιχείων που αποδίδονται σε προτάσεις της Τρόικας, οι Βρυξέλλες θα αντιδράσουν, όπως έκαναν και τον Ιούνιο, όταν πριν το δημοψήφισμα ο Γιούνκερ αποκάλυψε πως τα μέτρα που ακούγονταν στην Αθήνα δεν ήταν δικής του εμπνεύσεως.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως για τις Βρυξέλλες, ο τρόπος που θα χειριστεί η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, θα κρίνει τις σχέσεις των δύο πλευρών για την επόμενη τριετία. Οι Βρυξέλλες ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα οι συντάξεις των ταμείων που επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό σε παράλογα ποσοστά να πάνε τις συντάξεις των 4.500 και 5.000 στα 800 και 900 ευρώ - γιατί τόσα πληρώθηκαν και τόσα μπορούν να γίνονται. Είναι επίσης προφανής ο λόγος που οι Βρυξέλλες δεν θέλουν οριζόντιες περικοπές. Το διακύβευμα είναι πολιτικό και θα δείξει, λένε κύκλοι των τεχνοκρατών «ποια εδραιωμένα συμφέροντα και ποιες ομάδες πίεσης επηρεάζουν ακόμα την κυβέρνηση και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία». Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, μετά από 6 χρόνια μνημονίων, οι εταίροι και οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να κάνουν τη ζωή κανενός ευκολότερη.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top