Αυτοκριτική Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο: Χάσαμε χρόνο και τελικά ξεμείναμε από χρήματα

«Θα είχαμε πάρει πιο θαρραλέες αποφάσεις» - Αδειάζει τον πρωθυπουργό ο Βαρουφάκης

Αυτοκριτική Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο: Χάσαμε χρόνο και τελικά ξεμείναμε από χρήματα

Αυτοκριτική για τις κινήσεις της κυβέρνησής του κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο τέταρτο και τελευταίο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, το οποίο τιτλοφορείται «Παραδοθείτε ή πεθάνετε» και περιγράφει την περίοδο από το δημοψήφισμα μέχρι την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

«Νομίζω ότι χάσαμε χρόνο και στο τέλος ξεμείναμε από δύναμη και βρεθήκαμε χωρίς χρήματα. Αν το ξέραμε αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει πιο θαρραλέες αποφάσεις στην αρχή» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος, απαντώντας στο γιατί δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες εκείνη την δύσκολη βραδιά, είπε πως ήξερε ότι θα ερχόταν η καταστροφή για την ελληνική οικονομία: «Αν σηκωνόμουν και έφευγα εκείνο το βράδυ, πιθανότατα θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ, ίσως και για δύο ή για τρία, αλλά θα υπήρχε πραγματική καταστροφή τις επόμενες μέρες και νύχτες όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οπότε ήταν ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Η καρδιά μου, η ψυχή μου έλεγε "φύγε" αλλά το μυαλό μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια λύση ακόμη και αν ήξερα ότι αυτή η λύση θα ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή».

Σε ερώτηση του Άγγλου δημοσιογράφου εάν μετάνιωσε που είπε ως πρωθυπουργός ότι τελείωσαν τα μνημόνια και η τρόικα, απάντησε: «Δεν ήταν τόσο εύκολο να τελειώσει. Νομίζω ό,τι έκαναν σε εμένα, σε εμάς, στην Ελλάδα, το έκαναν όχι μόνο επειδή δεν μας συμπαθούσαν αλλά και επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ξέρω ότι οι εξελίξεις, το αποτέλεσμα, ό,τι συνέβη μετά δεν ήταν μια καλή εξέλιξη αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματ�� τους και να νιώσουν αξιοπρέπεια ήταν κάτι παρά πολύ σημαντικό. Αυτές ήταν ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, και αυτές οι στιγμές συνέβησαν».

Αδειάζει τον πρωθυπουργό ο Βαρουφάκης

«Ένιωσα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου» δηλώνει από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ για τις στιγμές μετά το δημοψήφισμα.

«Ένιωσα απίστευτη θλίψη και το αίσθημα ότι προδώσαμε το 62% των πολιτών που με φοβερό θάρρος τόλμησε απέναντι στο κατεστημένο, απέναντι στα συστημικά ΜΜΕ που τους τρομοκρατούσαν μέσα στο σαλόνι τους μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθημερινά απέναντι σε κλειστές τράπεζες, απέναντι στην ΕΚΤ, απέναντι στην Τρόικα, ένιωσα ότι τους προδώσαμε και δεν νομίζω ότι είχαμε το ιστορικό δικαίωμα να το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top