Γεροβασίλη: «Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει από το πρόγραμμα»

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα ζητήματά της»

​Να κατεβάσει τους τόνους όσον αφορά στην κόντρα της κυβέρνησης με τον Β. Σόιμπλε επιχείρησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, στην εκπομπή Live U του Star.

«Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε η κα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα ζητήματά της εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και το ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχε�� στο Πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία, και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι, έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως το Μάρτιο οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έρθει ξαφνικά και να πει ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις και υπογράμμισε ότι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στην Ελλάδα γιατί αυτά που ζητάτε στην Ευρώπη δεν έχουν εφαρμοστεί σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία αυτά να τα επιβάλλουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη. Χρησιμοποιούν λοιπόν ως άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλλουν μέτρα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη», είπε η κα Γεροβασίλη και συνέχισε:

«Είναι άλλο οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι του ΔΝΤ, τις οποίες γνωρίζει, ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η κυβέρνηση, όμως είναι άλλο να λέει η κυβέρνηση την άποψή της για το ρόλο του ΔΝΤ».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει».

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη στη διαπραγμάτευση, με βασικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολλών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν θέματα που αφορούν το μέλλον, αφορούν τη ζωή πολλών ανθρώπων».

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και γρήγορα και καλά. Πρέπει να συγκλίνουμε όμως με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολλών», είπε.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Η κα Γεροβασίλη αναφέρθηκε ακόμα στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών και σημείωσε ότι αυτά «έχουν να κάνουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται, με πληροφορίες χθεσ��νές, ότι πάει με ένα καλό τρόπο, το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια σύγκλιση αλλά εκκρεμεί συζήτηση και σήμερα και θα δούμε πως θα πάει».

Τα κόκκινα δάνεια

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τις προηγούμενες μέρες έκλεισε το θέμα της προστασίας των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας που πήγε καλά και τώρα ήρθε η ώρα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια που αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Γι΄ αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό πως θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων. Η κυβέρνηση δίνει μάχη αυτή τη στιγμή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πακέτο που οι κερδοσκόποι θα ήθελαν να το εκμεταλλευτούν και πα��εύουμε γι΄ αυτό ώστε να μην περάσουν σε κερδοσκοπικά funds», είπε.

Για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την επιχείρηση στην Ειδομένη

Η κα Γεροβασίλη κλήθηκε ακόμα να σχολιάσει και το γεγονός ότι δεν επετράπη σε δημοσιογράφους να καταγράψουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταναστών στην Ειδομένη.

Όπως είπε, η απομάκρυνσή τους έγινε για λόγους ασφαλείας.

«Τίποτε δεν μου αρέσει από αυτό που βλέπω. Δυστυχώς βιώνουμε εικόνες της ζωής ανθρώπων που δεν τιμούν το ανθρώπινο είδος και τον πολιτισμό μας. Βλέπουμε νεκρά παιδιά στη θάλασσα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να υπήρξε υπερβάλλων ζήλος για λόγους όμως ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top