Νέο ΘΡΙΛΕΡ σε εξέλιξη! Τα τέσσερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση για το 1 δισ. ευρώ

Σήμερα νέο ραντεβού με τους θεσμούς

​Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε για μια ακόμα φορά, καθώς η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών παρουσίασε νέα εμπλοκή σε τέσσερα τουλάχιστον από τα 13 μέτρα που πρέπει να περάσουν για να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Τα τέσσερα θέματα στα οποία χωρίζει χάσμα την ελληνική πλευρά και τους δανειστές είναι τα εξής:

1. ΑΔΜΗΕ
Οι δεσμοί επιμένουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να δοθεί σε ιδιώτη, ενώ αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση θέλει ο ΑΔΜΗΕ να διαχωριστεί από τη ΔΕΗ, αλλά το ελληνικό δημόσιο να κατέχει το 51% και στους δύο οργανισμούς. «Αγκάθι» παραμένει επίσης το θέμα του management , με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιμένουν ότι η μεταβίβασή του σε ιδιώτες θα λειτουργούσε προς όφελος της αγοράς.

2. Ενιαίο μισθολόγιο
Οι εκπρόσωποι τον δανειστών πιέζουν για αύξηση των αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου, ώστε οι μισθοί να είναι πιο… «ανταγωνιστικοί». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στους μεσαίους και χαμηλούς μισθούς του Δημοσίου, με την κυβέρνηση να αντιδρά, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο με περικοπές σε μισθούς δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

3. «Κόκκινα δάνεια»
Είναι το θέμα στο οποίο υπάρχουν και οι πιο έντονες διαφωνίες. Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση όλων των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων στα distress funds, ενώ αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μπουν περιορισμοί, ώστε να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι, όπως η ακτοπλοΐα, αλλά και επιχειρήσεις που μπορούν με συγκεκριμένα κριτήρια να είναι βιώσιμες.

4. Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Οι θεσμοί δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση να ενσωματώνονται στο νέο Ταμείο και οι αποκρατικοποιήσεις του 2016. Αυτό που θέλουν είναι οι αποκρατικοποιήσεις της τριετίας 2016 – 2018 να γίνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ολόκληρο το ποσό να διατεθεί για το χρέος. Η κυβέρνηση από την άλλη, ζητά οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 και στο εξής να θεωρηθεί ότι έχουν γίνει μέσω του νέου Ταμείου, έτσι ώστε το προϊόν να πάει για την αποπληρωμή των δανείων που εκταμιεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για το χρέος, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.

Σήμερα πάντως οι υπουργοί Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους εκπρόσωπους των δανειστών, η οποία αναμένεται να είναι πολύωρη, αφού την Παρασκευή, οπότε και αναχωρούν από την Αθήνα οι… θεσμοί, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία.

Ο χρόνος πιέζει για μια ακόμα φορά ασφυκτικά και το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την επόμενη Τρίτη, ώσ��ε το 1 δισ. ευρώ να εκταμιευτεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top