Τσίπρας: Το 2016 πρέπει να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης- Νέο άνοιγμα για εθνική συναίνεση

"Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης"

​Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Investment & Growth: Building a National Plan», τόνισε πως «αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του Grexit, το 2016, θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η μόνη απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρείς φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει, στην επίμονη, δηλαδή, επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Με αυτό το δεδομένο, το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα εμπεδωθεί, κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα».

2420364.jpg
Όπως είπε η φετινή χρονιά αν και επεισοδιακή ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε επιδόσεις που όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή τους διαψεύδουν.

Μάλιστα, τόνισε πως σε αντίθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «η πολιτική και ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης υπερβαίνουν τη συμφωνία με τους δανειστές. Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται έγκαιρα και με επιτυχία, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αποσυνδεδεμένη από την πρώτη αξιολόγηση, και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό».

2420361.jpg
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος ο κύριος Τσίπρας ανέφερε πως «προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ενώ είπε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι».

Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ωστόσο «θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος».

2420359.jpg
Έκανε λόγο για ένα πολιτικό σύστημα «περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας» αλλά όπως είπε «εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση».

Υποστήριξε ότι «η δική μας κυβέρνηση είναι η μόνη η οποία δεν ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη την χρεοκοπία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Την υψηλή ανεργία και την άναρχη αγορά εργασίας. Την αδήλωτη και την άτυπη απασχόληση, τη μαύρη εργασία, που αφαιρούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα».

2420357.jpg
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση λέγοντας: «δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης που απαιτεί συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση. Είναι και η προσφυγική κρίση, η μεγαλύτερη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που η χώρα μας, ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει με το πιο έντονο τρόπο. Παρενθετικά, θέλω να υπογραμμίσω σε αυτό το σημείο, ότι πρέπει να αποφύγουμε την συσχέτιση ανάμεσα στο προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία. Γιατί εάν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια που δεν ανταποκρίνονται στις διαχρονικές αξίες και καταβολές της Ευρώπης. Της Ευρώπης του Ανθρωπισμού, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης, του Διαφωτισμού».

Επιπλέον τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα το εφαρμόσει», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «είναι καιρός να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο αυτού του τόπου. Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top