ΠΑΖΑΡΙ με την Τουρκία για να βοηθήσει στο προσφυγικό – Παίρνει λεφτά υπό τη μορφή Μνημονίου

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από το κείμενο των συμπερασμάτων - Πρώτη ανάρτηση: 20:03

ΠΑΖΑΡΙ με την Τουρκία για να βοηθήσει στο προσφυγικό – Παίρνει λεφτά υπό τη μορφή Μνημονίου

​Γη και ύδωρ πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία για να δώσει ένα χέρι βοηθείας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ικανοποίησή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενοι στη Σύνοδο, διεμήνυσαν προς την Άγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί φυσικά να βοηθήσει στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών.

Τα ανταλλάγματα που πρόσφεραν στον Τ. Ερντογάν δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Συγκεκριμένα πρόσφεραν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, ώστε να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες, ενώ το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Επίσης, η ΕΕ θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο ξανά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Τέλος, από τον Οκτώβριο του 2016 θα άρει τους περιορισμούς διακίνησης Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας τη βίζα, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Όπως μετέδωσε πάντως από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Star, Θ. Αθανασίου, η Κύπρος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει χρήματα στην Τουρκία, όπως επίσης και κάποιες άλλες χώρες.

Έτσι, έχουν βρεθεί τα 2,5 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα το βρει στη συνέχεια η Κομισιόν.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι ότι στην πράξη αυτά τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή Μνημονίου, δηλαδή θα τους δίνονται χρήματα, μόνο όταν ανοίγουν ένα κέντρο υποδοχής και εκπληρώνουν τους όρους που θα ορίζονται από τη σύμβαση που θα υπογραφεί, ενώ θα υπόκεινται σε σκληρή αξιολόγηση.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα όπως ανέφεραν, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Επεσήμαναν ακόμα ότι διασφαλίστηκε πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο», κατέλη��αν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top