Γιούνκερ: Η συνθήκη Σένγκεν απειλείται - Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ευρώ

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

​«Η συνθήκη του Σένγκεν απειλείται». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι «αν αυτή αποτύχει, θα αποτύχει και η Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, ο κ.Γιούνκερ αναγνώρισε ότι «η συνθήκη του Σένγκεν υπολειτουργεί» και κάλεσε όσους πιστεύουν στις αξίες της Ευρώπης να καταβάλουν προσπάθειες «για την αναζωογόνηση του χώρου Σένγκεν».

«Το πνεύμα του Σένγκεν μας αφήνει.. και θα χάσουμε πολλά περισσότερα από τη συνθήκη. Μόνο του το κοινό νόμισμα δεν έχει νόημα αν αποτύχει �� συνθήκη» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «η συνθήκη αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρώπης».

Ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι μετά την 13η Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «μπερδεύουν τους τρομοκράτες με τους αιτούντες άσυλο», καλώντας τους να σταματήσουν να το κάνουν.

«Οι ίδιοι άνθρωποι που προκαλούν τη βία στην Ευρώπη είναι αυτοί που ωθούν τους άτυχους του κόσμου να εγκαταλείψουν τη Συρία κι άλλες χώρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες να συνεργαστούν, τονίζοντας ότι πρόκειται «για υπόσχεση που είχε δοθεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Κο��ισιόν από την πλευρά της θα κάνει πρόταση τον ερχόμενο Δεκέμβρη για νέο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τι προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν

Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχ�� την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Περαιτέρω, στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη εκ νέου στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Άλλα κράτη μέλη των ΕΚ και της ΕΕ που μεταγενέστερα υπέγραψαν Πρωτόκολλα και Συμφωνίες προσχώρησης στα δύο ανωτέρω διεθνή κείμενα ήταν η Ιταλία το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία το 1996. Ταυτόχρονα με τις τελευταίες, η Ισλανδία και η Νορβηγία —δύο κράτη τα οποία, αν και δεν ήταν μέλη των ΕΚ, εντούτοις συμμετείχαν προ πολλού (1957) στη Βόρεια Ένωση Διαβατηρίων (γνωστή και ως Σκανδιναβική Ένωση Διαβατηρίων) με τους λοιπούς σκανδιναβούς γείτονές τους— υπέγραψαν ειδική Συμφωνία με τα υπόλοιπα δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στο κεκτημένο του Σένγκεν προκειμένου να συνδεθούν και αυτά με τη Ζώνη Σένγκεν. Στην Ελλάδα η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών (μεταξύ 1990 και 1996) κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top