ΟΛΑ τα καυτά θέματα που συζήτησαν Τσίπρας - Νταβούτογλου και η πρόσκληση για διακοπές στη Σύμη

«Ξεκινά ένας ελπιδοφόρος κύκλος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας»

​Για την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, στην Άγκυρα.

«Ευελπιστούμε μέσα από τον ουσιαστικό εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις αυτές, να αναδείξουν τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και να έχουν αμοιβαία οφέλη», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αλλάξει και την ισορροπία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

«Έχουμε κοινά συμφέρονται, αλλά και ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και με διάθεση να υπάρξει σύνθεση των διαφορετικών απόψεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο Αιγαίο, ενώ συμπλήρωσε ότι και ο θρησκευτικός φανατισμός και η τρομοκρατία έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον στην περιοχή.

«Η Τουρκία έχει σηκώσει δυσβάσταχτο βάρος εξαιτίας των προσφυγικών ροών που οφείλονται στους βομβαρδισμούς, στις εντάσεις, στην τρομοκρατία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. προσφύγων, ενώ στην Ελλάδα έχουν εισέλθει περίπου 650.000 πρόσφυγες», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Οι λαοί μας και οι αρχές υποδέχθηκαν τους ανθρώπους αυτούς με αλληλεγγύη ��αι φιλότιμο, αλλά χρειαζόμαστε βήματα συνεννόησης για να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών που διαπράττουν ύβρη απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια για να κερδίσουν χρήματα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι πρώτη υποχρέωση είναι να σταματήσει το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο και όπως είναι «ανθρωπιστική μας υποχρέωση και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Επανέλαβε μάλιστα ότι είναι μια διεθνής κρίση, την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο διαχειρίσης των προσφυγικών ροών.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αν και η Ευρώπη δεν θελήσει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους», είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης πρέπει να είναι μια διαδικασία αποτελεσματική για να αποφεύγουν οι πρό��φυγες τη μετάβαση στην Ευρώπη μέσα από παράνομα κανάλια.

Όσον αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη.

Α. Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου συζήτησαν και την ανάγκη εφαρμογής του διμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα και να βρεθεί μια λύση ουσιαστικής αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

«Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία να βρούμε οριστική λύση για το Κυπριακό»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ανοιχτ�� θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι δυο τους συμφώνησαν ότι έχουν χρόνο να συζητήσουν για τα θέματα αυτά, αλλά πρέπει να βιαστούν για να προχωρήσουν οι προσπάθειες και να ενθαρρυνθούν οι δύο κοινότητες της Κύπρου, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

«Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, πρέπει να ενθαρρύνουμε στην κατεύθυνση μιας επίλυσης του Κυπριακού στη γραμμή της δημιουργίας ενός κράτους με ομοσπονδιακή δομή με δύο περιφέρειες, χωρίς όμως τρίτους εγγυητές και πάντα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμα και το θέμα των αυξημένων παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τη μη τήρηση των κανόνων από τα τουρκικά πλοία, χωρίς όμως να καταλήξουν κάπου, ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση με στόχο την ασφάλεια και τη συνεργασία στο Αιγαίο.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη του εμπορίου, τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, των συγκοινωνιών ακόμα και της ενέργειας», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, την Σύμη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας για να κάνει τις διακοπές του.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1-STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top