Νταβούτογλου:To προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα-Δεν θα σηκώσουν το βάρος Ελλάδα και Τουρκία

Κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα

Νταβούτογλου:To προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα-Δεν θα σηκώσουν το βάρος Ελλάδα και Τουρκία

​«Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Δεν θα σηκώσουμε εμείς και η Αθήνα όλο το βάρος». Αυτό τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.

da.jpg

Όπως είπε ο κ.Νταβούτογλου, το προσφυγικό θα συζητηθεί διεξοδικά στην Σύνοδο Κορυφής με την ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

"Πρέπει να υπάρξει συνεργασία"

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία «τεχνικά με τις ακτοφυλακές μας για να βοηθήσουμε σε αυτή την μεγάλη τραγωδία και τα υπουργεία που σχετίζονται με το προσφυγικό, να φτιάξουν επιτροπές και να συνεργαστούν».

Σύμφωνα με τον κ.Νταβούτογλου, οι συνομιλίες Ελλάδας –Τουρκίας θα πρέπει πάντα να λήγουν ισόπαλα, όπως έγινε και στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Τρίτης μεταξύ των δύο χωρών.

"Θα προσεγίσουμε θετικά τα διμερή θέματα μας-Θέλω να πάω στην Ελλάδα"

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε, ότι τα διμερή θέματα Αθήνας και Άγκυρας θα τα προσεγγίσουμε θετικά, και το αργότερο μέχρι Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θέλω να επισκεφτώ την Ελλάδα για να μιλήσουμε» είπε στην συνέχεια ο κ.Νταβούτογλου, αποκαλύπτοντας ότι ο κ.Τσίπρας τον προσκάλεσε στην Σύμη.

"Υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, αλλά με ειλικρινή διάλογο μπορούμε πάντα να είμαστε φίλοι"

Ο κ.Νταβούτογλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας με νόημα πως «κάποιοι επωφελούνται από αυτά τα προβλήματα». Ωστόσο εμφανίστηκε πρόθυμος για ειλικρινή διάλογο με την ελληνική πλευρά.

«Στόχος μας η γειτνίαση και η φιλία. Όπως έγινε χθες στο φιλικό παιχνίδι, που κανείς δεν στενοχωρήθηκε. Ήμασταν ίδιοι και στην λύπη και στην χαρά», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά σε αυτά που ενώνουν την Ελλάδα και την Τουρκία και ειδικά στους σεισμούς, από τους οποίους πλήττονται συχνά και οι δύο χώρες.

«Πάντα έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με την Ελλάδα» είπε στην συνέχεια, εκφράζοντας την ανάγκη Αθήνα και Άγκυρα να αναπτύξουν περισσότερo τις σχέσεις τους (σε ενέργεια, μεταφορές και τουρισμό).

"Πρέπει να υπάρξει διάλογος από κοινού για το Κυπριακό. Υπάρχουν κοινές θετικές προσεγγίσεις"

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Νταβούτογλου τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει διάλογος από κοινού, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων που έχουμε». «Έχουμε πολλά κοινά. Θα πρέπει να τα δούμε ένα ένα. Στην Κύπρο οι συνομιλίες συνεχίζονται, έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις», πρόσθεσε.
"Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη μας στην ΕΕ"

Μιλώντας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ.Νταβούτογλου αναγνώρισε την στήριξη της Ελλάδας και πρόσθεσε «πιστεύω στο εγγύς μέλλον πως οι Έλληνες θα μας στηρίξουν περισσότερο», εκτιμώντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δυναμώσει την τελευταία.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια, επαναλαμβάνοντας πως το προσφυγικό ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία.

"Η παγκόσμια κοινή γνώμη έριξε σε Ελλάδα και Τουρκία όλα τα βάρη για το προσφυγικό"

«Στη Μέση Ανατολή θα πρέπει από κοινού να συνεργαστούμε… Στην Συρία υπάρχει καθεστώς βίας, αν δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς, οι πρόσφυγες δεν θα έφευγαν από την πατρίδα τους. Το προσφυγικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ρίξει σε εμάς τα βάρη, ενώ πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο» πρόσθεσε.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1-STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top