Τσίπρας:Χρειάζεται ουσιαστική συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας και ΟΧΙ παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας

Άρθρο του Πρωθυπουργού στη "Σαμπάχ" για Αιγαίο, Κύπρο και προσφυγικό

​Τα δικά του μηνύματα για το Αιγαίο, την Κύπρο και το προσφυγικό στέλνει στην Άγκυρα, με άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν επισκεφτεί την γειτονική χώρα.

«Οι επαφές στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του ��ιεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, με αφορμή το μακελειό στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους».

Ο κ.Τσίπρας συνδέει την ασφάλεια στην περιοχή με την ασφάλεια στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου και την σημασία της επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Όπως αναφέρει ο κ.Τσίπρας, επιδίωξη είναι «ένα ελεύθερο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού του -Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων κοινοτήτων».

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα αναφέρει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και τέλους στην προσφυγική και μετα��αστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, υπάρχει ανάγκη «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες».

Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και τον συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Ο κ.Τσίπρας τονίζει τέλος ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την Ε.Ε. και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top