Είδηση ΒΟΜΒΑ: Σε ποινή φυλάκισης καταδικάστηκαν ο Παπαντωνίου και η σύζυγος του

Για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες-Δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

​Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του ��ταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες το 2009 σε βαθμό πλημμελήματος.

Επίσης, το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ και ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στο δημόσιο ύψους 20.000 ευρώ για τον καθένα. Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής και μετέτρεψαν την ποινή σε εξαγοράσιμη ανά πρόσωπο, με το ποσό να ορίζεται στα 10 ευρώ την ημέρα.

Η υπόθεση αφορά στην απόκρυψη ποσού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από τις δηλώσεις πόθεν έσχες του ζεύγους επί σειρά ετών. Το ποσό αποκαλύφθηκε όταν ήρθαν στο φως τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ με τις καταθέσεις άνω των 2000 Ελλήνων σε υποκατάστημα στη Γενεύη της τράπεζας HSBC.

Ο πρώην υπουργός και η Σταυρούλα Κουράκου αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία και σε βαθμό κακουργήματος για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2010, στην οποία επίσης παρέλειψαν να δηλώσουν τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Το δικαστήριο ήταν "καταπέλτης" κατά του πρώην υπουργού περιγράφοντας στο σκεπτικό της απόφασης τους μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να "εξαφανιστούν" τα χρήματα από το 2000 ως το 2010 που επαναπατρίστηκαν.

Οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρ��σμούς του ζεύγους, κρίνοντας ότι "με πρόθεση" απέκρυψαν από την δήλωση πόθεν έσχες ποσό κατάθεσης που ανήκει σε λογαριασμό που διατηρεί η Σταυρούλα Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέλυσε όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε υπήρξε μακρά και συντονισμένη προ��πάθεια απόκρυψης του ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης, αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top