Στην Τουρκία με ελπίδες για συνεννόηση στο προσφυγικό ο Τσίπρας

Ποια μηνύματα θα μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στην Τουρκία με ελπίδες για συνεννόηση στο προσφυγικό ο Τσίπρας

​Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί στις 16:00 το απόγευμα ο Α. Τσίπρας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Τον Α. Τσίπρα θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμμανατίδης και ο διπλωματικός του σύμβουλος Β. Καλπαδάκης.

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Άγκυρα, όπου και θα έχει συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Α. Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας με το ταξίδι του αυτό επιδιώκει να έχει η Αθήνα κυρίαρχο λόγο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, ώστε να μην μπορεί κανείς να μας παρακάμψει.

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία θα εγείρει αξιώσεις, ώστε να συνεργαστεί στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, και με το ταξίδι αυτό επιδιώκει να προλάβει τετελεσμένα που πιθανόν υπάρξουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στο τραπέζι τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στο τουρκικό έδαφος, ώστε όποιοι δικαιούνται άσυλο να μεταφέρονται με ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να πάνε.

Επίσης θα θέσει το θέμα των κοινών χερσαίων και ναυτικών περιπολιών της Τουρκικής αστυνομίας και ακτοφυλακής με την Frontex και θα εκφράσει εκ νέου την αντίθεση της Ελλάδας στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επιδιώξει την επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό και ταυτόχρονα την από κοινού λήψη μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Σήμερα μάλιστα, ο Α. Τσίπρας θα παρακολουθήσει μαζί με τον Α. Νταβούτογλου τον ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας – Ελλάδας και την Τετάρτη το πρωί πριν αναχωρήσει για Άγκυρα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top