Habemus συμφωνία, έρχεται η δόση: Τα βρήκαν τρόικα-κυβέρνηση

Οι τελικοί όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Πρώτη ανάρτηση: 17/11/2015, 02:24

Habemus συμφωνία, έρχεται η δόση: Τα βρήκαν τρόικα-κυβέρνηση
Σε ολική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ήρθαν μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα κυβέρνηση και τρόικα.
Οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία και απέμεναν δύο «καυτά» θέματα: οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια. Στο πρώτο υπήρξε συμβιβασμός, ενώ το δεύτερο πήρε… παράταση για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων.
Έτσι, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα θα υπάρχουν οι διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις, κλπ.
Oι τελικοί όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργούνται δύο κατηγορίες: η πρώτη για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και η δεύτερη για τη μεσαία τάξη.
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, που θα καλύπτει το 25% των δανειοληπτών (δηλαδή περίπου 100.000 στεγαστικά), το όριο της αντικειμενικής αξίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια συμφωνήθηκαν ως εξής:
• 8.180 ευρώ για τον εργένη
• 13.917 ευρώ για τον παντρεμένο
• 17.278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
• 20.639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, θα έχει πιο αυστηρά κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας για τους «μπαταχτσήδες». Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί -ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης- στις 230.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια συμφωνήθηκαν ως εξής:
• 13.906 ευρώ για τον εργένη
• 23.659 ευρώ για τον παντρεμένο
• 29.372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
• 35.086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει διάρκεια 3 ετών και θα κατατεθεί σήμερα για να ψηφιστεί την Πέμπτη και να απελευθερωθεί η δόση των 10+2 δισ. ευρώ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, υπάρχει και η πιθανότητα για «κούρεμα» που θα αφορά την εμπορική αξία του ακινήτου. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος είχε αγοράσει ένα ακίνητο με εμπορική αξία 200.000 ευρώ και σήμερα η αξία του είναι στις 170.000 ευρώ, αν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη θα διαγράφονται οι 30.000 ευρώ, δηλαδή η διαφορά που έχει προκύψει λόγω της κρίσης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top