Πήρε πίσω ο Γιούνκερ τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο – Μίλησε για «συντονισμένες ενέργειες»

Τι συζήτησε με τον Α. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής

​Μπορεί πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ να αναρωτιόταν γιατί τσακώνεται η Ελλάδα και η Τουρκία για ένα κομμάτι θάλασσας 10 χλμ., την Πέμπτη όμως στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό στη Μάλτα, σε συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, υποχώρησε και πήρε πίσω την πρόταση για «κοινές περιπολίες στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να έχει η Ελλάδα πλήρη ενημέρωση για της επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία και όπως επισημαίνουν «έκλεισε και η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο πρωθυπουργός είπε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία και η Κομισιόν να τη συμβουλεύεται πριν γίνουν οι επαφές αυτές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι ήταν ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξανατεθεί τέτοιο θέμα και πως από εδώ και πέρα θα γίνεται λόγος για «συντονισμένες ενέργειες», έκφ��αση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα θα δρα στο χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευδαν ότι ο κ. Γιούνκερ είχε προτείνει κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι όμως που πριν από μια εβδομάδα παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνοντας ότι όντως είχε προτείνει Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών, στηλιτεύοντας μάλιστα την αντίδραση της ��λληνικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top