Σουλτς: Εμείς ευχαρίστως να αναλάβουμε την προστασία των ελληνικών συνόρων

Ταμείο στήριξης 1,8 δισ. για την Αφρική αποφασίστηκε στη Μάλτα

Την σύσταση ενός ταμείου αρωγής για την Αφρική με στόχο την καταπολέμηση των αιτιών του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος από την αφρικανική ήπειρο, αποφάσισαν οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι η ΕΕ θα αναλάμβανε ευχαρίστως την προστασία των ελληνικών συνόρων.

Στην συμφωνία που υπογράφηκε το πρωί της Πέμπτης, από το ειδικό αυτό ταμείο με κεφάλαιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησ��ς.

Παράλληλα, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών, που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, ενώ οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία, προκειμένου να κατασ��εί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Νωρίτερα, μιλώντας σε πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ.Σουλτς εμφανίστηκε - σύμφωνα με τη Deutsche Welle - σχεδόν εξοργισμένος. «Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων που λένε ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η ελληνική ή η βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ.Σουλτς.

Δείτε επίσης:

Αυγά τους καθαρίζουν στην Σύνοδο Κορυφής; Σκάνε στα γέλια Μέρκελ-Τσίπρας(ΦΩΤΟ)

Τσίπρας: «Υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις προσφυγικές ροές»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top