Τσίπρας: «Υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις προσφυγικές ροές»

Τη στενή συνεργασία με την Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: «Υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις προσφυγικές ροές»

​Για την ευθύνη της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μίλησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», είπε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ευθύνη για το θέμα έχει και ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος και υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αντιμετωπιστεί η κρίση αν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος.

«Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, όχι μόνο στο από πού έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο γιατί φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους. Φεύγουν εξαιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξαιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξαιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές. Ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη γι’ αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα φεύγουν από τα σπίτια τους γιατί δεν θα έχουν να πιουν νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας», είπε και σταχυολόγησε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η σχέση αυτή ως εξής:

1. Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.
2. Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.
3. Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
4. Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top