Σύνοδος Κορυφής: Πρώτο ρόλο για την Ελλάδα στο προσφυγικό ζητά ο Τσίπρας

Δηλώσεις Μέρκελ, Σουλτς, Φάιμαν

Σύνοδος Κορυφής: Πρώτο ρόλο για την Ελλάδα στο προσφυγικό ζητά ο Τσίπρας

Πρώτο ρόλο για την Ελλάδα στο προσφυγικό ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στην Μάλτα.

Αιχμή για την Αθήνα είναι το ταξίδι στην Τουρκία που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επιμένει στην απελευθέρωση των κονδυλίων και στην ταυτοποίηση και μετεγκατάσταση των προσφύγων στην γείτονα χώρα.

Η Τουρκία από την πλευρά της παζαρεύει την χαλάρωση της βίζας, πιέζει για την ενταξιακή της διαδικασία και ζητά χρηματοδότηση 3 δις ευρώ, όταν οι αφρικανικές χώρες παίρνουν μόλις 1,5 δις ευρώ, ζητώντας παράλληλα να διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής με την δική της συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη, λίγο πριν το ταξίδι του στην Τουρκία, ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να συζητήσει μαζί του όλα τα φλέγοντα θέματα

Μέρκελ: Παροχή βοήθειας με νόμιμους τρόπους στους πρόσφυγες

«Θα αναζητηθούν νόμιμοι τρόποι για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας.

Η κα Μέρκελ στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, ώστε «να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μία ευκαιρία στη ζωή τους» και να καταπολεμηθεί η φτώχεια.

Όπως είπε η καγκελάριος, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι, ώστε κάποιοι απ�� τους πρόσφυγες να μπορέσουν να εργαστούν νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τα κράτη της Αφρικής.

Η κα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να εμποδιστούν οι διακινητές προσφύγων.

Φάιμαν: Να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε αφρικανικά κράτη, αλλά και να αξιοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Χρειαζόμαστε συνθήκες και συμφωνίες επαναφοράς των προσφύγων στον τόπο τους, αλλά και να δώσουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται, για να τους προφυλάξουμε» τόνισε ο κ.Φάιμαν, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

«Πρέπει να υπάρχει και ανθρωπιά και να μην πληγώνεται το δικαίωμα του ασύλου», κατέληξε ο κ.Φάιμαν.

Σουλτς: Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή

«Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τον κ.Σουλτς, εκεί που οι χώρες δέχονται μεγάλα φορτία, πρέπει να βρεθεί ένα «κλειδί» για δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top