Στη Μάλτα ο Α. Τσίπρας για το προσφυγικό με το βλέμμα στην Τουρκία

Νέα σύνοδος κορυφής για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών

Στη Μάλτα ο Α. Τσίπρας για το προσφυγικό με το βλέμμα στην Τουρκία

​Στη Βαλέτα της Μάλτας θα βρεθεί, σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Αφρικής, με βασικό θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Μάλτα με στόχο να καταστεί το προσφυγικό συνολικό πρόβλημα της ΕΕ και όχι μόνο των κρατών υποδοχής, αλλά και να διαμορφωθεί μια συνολική αντίληψη για την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης, με την ελληνική πλευρά να επικεντρώνει τα επιχειρήματά της στην ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου το θέμα της ταυτοποίησης των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ώστε να πετύχει στη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής στο θέμα αυτό, πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων στις τουρκικές ακτές προκειμένου να αποφεύγονται τα δράματα με τους πνιγμούς στο Αιγαίο.

Επίσης, η Ελλάδα θα επαναλάβει ότι βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, αλλά και ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνοδο κορυφής τα βασικά θέματα θα είναι:

• Η καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.
• Η καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης.
• Η ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο
• Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
• Η στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Τον Α. Τσίπρα θα συνοδεύουν στη Μάλτα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υπο��έσεων, Ν. Ξυδάκης.

Πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σ. Σομαρούγκα, στο περιθώριο της συνόδου, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top