ESM: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια-Το 2025 θα' ναι δύσκολα

Πιέζουν για μεταρρυθμίσεις οι εταίροι-Τι φοβούνται

Το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί μόνο τις χρονιές, που το κόστος εξυπηρέτησής του θα είναι δυσβάσταχτο και μόνο με επέκταση ωρίμανσης ή μικρή μείωση επιτοκίων συγκεκριμένων ομολόγων. Αυτό είναι το παρασκήνιο της χθεσινοβραδινής δήλωσης Ρέγκλινγκ για το δημόσιο χρέος, σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως το αποδίδουν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Ο επικεφαλής του ESM έχει αναφερθεί πολλές φορές στο τι θα μπορούσε και τι δεν θα μπορούσε να γίνει με το δημόσιο χρέος και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει αναφερθεί δημόσια στην προσέγγιση της βιωσιμότητας με βάση το κόστος εξυπηρέτησης. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε μπροστά τα πλήρη στοιχεία για τις λήξεις ομολόγων μέσα στη δεκαετία, όταν έλεγε πως το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα χρόνια και πως οι πρώτες πληρωμές προς τον ESM θα γίνουν το 2023. Αντιστοίχως η πρώτη δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2025, ενώ το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης πέφτει σε μερικές μόνο χρονιές μέχρι το 2050. Αυτές και θα διευθετηθούν, ενώ το ΔΝΤ δεν πρόκειται να έχει αντίρρηση, γνωρίζοντας ότι και η χρηματοδότηση της χώρας θα είναι εξασφαλισμένη και τα λεφτά του θα πάρει πίσω στο ακέραιο, πολύ πριν τους Ευρωπαίους.
Βεβαίως, προϋπόθεση για όλ�� αυτά είναι πως η οικονομία θα μεταρρυθμιστεί. Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν κάποιο χρόνο για να δείξουν τους καρπούς τους όμως το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου - όλες χώρες που μπήκαν στο μνημόνιο μετά την Ελλάδα και βγήκαν πριν από αυτή - δείχνουν κατά τον Ρέγκλινγκ ότι υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική για ένα ακόμα success story.

Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα ...

Το Eurogroup την Δευτέρα αναγνώρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τα 15 δις ευρώ που ήταν συνδεδεμένα με την αξιολόγηση για να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Αντιθέτως είναι, προς έκπληξη όλων, επαρκή τα 10 δις ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί στις 14 Αυγούστου, για τα οποία χρειάζεται μόνο η νομοθέτηση των σχετικών με τις τράπεζες μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές βρίσκονταν κανονικά στις 2 λίστες με τα προαπαιτούμενα, όμως τώρα εξετάζονται ξεχωριστά. Αν η χώρα έχει παρ’ ελπίδα ολοκληρώσει και την πλήρη πρώτη λίστα με προαπαιτούμενα, τότε την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούσε να πάρει και τα 2 πρώτα δις των υποδόσεων. Αν όχι, φτάνουν τα τραπεζικά για να αρχίσει την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών.

Αν η κυβέρνηση πάρει και τα 2 δις ευρώ, τότε δεν έχει πραγματική ανάγκη για άλλη δόση μέχρι το τέλος του έτους και για ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο 2016.

Εκεί αρχίζουν και οι εικασίες. ..

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει δύσκολα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, την μεταρρύθμιση στην ενέργεια, και κάποιες αποκρατικοποιήσεις, αν βγάλει τη χρονιά με τις τράπεζες ανακεφαλαιοιποιημένες. Αυτό φοβούνται και οι Βρυξέλλες.

Εξού και οι δηλώσεις χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις και την αναγκαιότητά τους. Εξού και η προτροπή Μοσκοβισί στην Realnews της Κυριακής «μην το κάνετε για εμάς, κάντε το για εσάς».

Συνεπώς, ο πολιτικός χρόνος ως το 2016 είναι πολύς για να βγουν από τώρα συμπεράσματα, ειδικά τώρα που το θέμα του χρέους δεν φαντάζει και τόσο ελκυστικό όπως παλιά.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top