Σκληρό παζάρι της κυβέρνησης με την τρόικα για να κλειδώσει η συμφωνία

Τρέχει για να προλάβει το Μαξίμου τη νέα προθεσμία

Σε σκληρό παζάρι με την τρόικα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση μετά το χθεσινό Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα πρώτα προαπαιτούμενα, έστω και στην… παράταση που της δόθηκε και να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, όπως και η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, το οποίο συζητήθηκε και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, διαμεσολαβητής φαίνεται να είναι η γαλλική κυβέρνηση, η οποία έπεισε την αντίστοιχη ελληνική να ρίξει κι άλλο τα όρια της αντικειμενικής αξίας για την προστασία τη�� πρώτης κατοικίας. Αυτά μειώνονται πλέον στην ελληνική πρόταση στις 180.000 ευρώ για άγαμο από τις 300.000 ευρώ που είναι σήμερα και θα προσαυξάνται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, με το ανώτατο όριο να φθάνει στις 280.000 ευρώ. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση διαμηνύει προς τους δανειστές ότι τα όρια αυτά δεν μπορούν να πέσουν πιο κάτω.

Αλλαγές υπάρχουν και στο ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη, που θα κυμαίνεται από τις 20. 000 ευρώ για άγαμο και θα φτάνει το πολύ τις 30.000 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά.

Σκληρό «παζάρι» γίνεται και για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά το αίτημα της τρόικας για αποβολή των μη συνεπών οφειλετών, ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει την κλιμακωτή αποβολή μέχρι το 2017.

Τα μέτρα αυτά όμως είναι μόλις η αρχή, καθώς έπεται μία νέα και ακόμη πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων, στην οποία το «μενού» περιλαμβάνει και το «αγκάθι» του ασφαλιστικού. Με άλλα λόγια, «καλό κουράγιο», όπως έλεγε κάποτε και ο Όλι Ρεν…
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top