Μπαλάκι η «πατρότητα» των capital controls μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Δική σας ευθύνη» λένε και οι μεν και οι δε – Κριτική σε κυβέρνηση και για τις συχνές ΠΝΠ

Μπαλάκι η «πατρότητα» των capital controls μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Μπαλάκι την... «πατρότητα» των capital controls έκαναν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) το σχέδιο νόμου για την κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (από 28 Ιουνίου έως 7 Οκτωβρίου 2015), μεταξύ των οποίων και οι πράξεις που αφορούσαν την επιβολή τραπεζικής αργίας και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.
Η συζήτηση «άναψε» όταν ο Δημήτρης Μάρδας, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
«Δεν παραλάβαμε κάποιον παράδεισο. Η αίσθηση μου είναι ότι θα φθάναμε σε capital controls και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Χρειάζεται τεχνική δουλειά για να αποδειχθεί, όταν έχω στοιχεία θα το τεκμηριώσω» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα 115 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες από την αρχή της κρίσης, δεν έφυγαν με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μάρδας απάντησε και στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλεγε πως δεν θα κλείσουν οι τράπεζες μέχρι και λίγες μέρες πριν επιβληθεί τα capital controls: «Δεν γνωρίζω υπουργό Οικονομικών στον πλανήτη που να έχει προαναγγείλει δυσάρεστο γεγονός».
Απαντώντας στον υφυπουργό Εξωτερικών, η αγορήτρια της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σημείωσε πως δεν περίμενε να αναλάβει την ευθύνη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ φταίει πάντα κάποιος άλλος».
Η βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τις οποίες διέψευδε το ενδεχόμενο επιβολής capital controls λίγο πριν αυτά επιβληθούν και πρόσθεσε: «Λέτε, από τη μία, ότι δεν αποκλείεται να φτάναμε έτσι κι αλλιώς στα capital controls. Μετά, λέτε ότι φταίει η κα Μπακογιάννη και ο κ. Γεωργιάδης που προειδοποίησαν πως θα κλείσουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να σηκώσει ο κόσμος τα χρήματά του. Αποφασίστε τελικά, τι φταίει, το ένα ή το άλλο; Να σας πω εγώ τι φταίει: η οικονομική διακυβέρνηση το�� ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα και η αβεβαιότητα».
Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει στο «πιο σημαντικό και ενδιαφέρον ερώτημα: το πότε θα τελειώσουν τα capital controls».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα όσον αφορά το PSI και σημείωσε: «Η χώρα ήταν σε σταθερή πορεία και την πήγατε στο χείλος του γκρεμού».
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική για τη συχνή χρήση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες διαμαρτυρόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κομματοκρατία» και «αδιαφάνεια» και ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την άρση των τραπεζικών περιορισμών που έχει παγώσει κάθε έννοια επένδυσης.
«Έωλες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ενώ ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, τάχθηκε κατά του σχεδίου νόμου και υποστήριξε ότι μεγαλύτερη καταστροφή από τα ίδια τα capital controls, προκάλεσε η καθυστέρηση και η αδυναμία διαχείρισης που επέδειξε η κυβέρνηση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top