7 μέρες διορία μας δίνουν για τους πλειστηριασμούς: Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ,Μοσκοβισί,Ρέγκλινγκ

Αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης απ'τις δόσεις και πιέσεις για τα προαπαιτούμενα στο EG-Πρώτη ανάρτηση:09/11/2015 20:47

To Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό τα μέτρα για την διοίκηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να της παρασχεθούν προς χρήση τα 10 δις ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί από την απόφαση της 14ης Αυγούστου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να συμφωνήσει με την τρόικα τις επόμενες ημέρες και το αργότερο την επόμενη Δευτέρα να υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης, που θα επιτρέψει πρώτα στο EWG και στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο του ESM να αποδεσμεύσει ένα πόσο από τα 10 δις ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες, όσο ακριβώς χρειαστεί.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να τα βρει με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα στην μείωση των δικαιούχων προστασίας από το νόμο Κατσέλη σε ένα ποσοστό και με τέτοιους όρους, που δεν θα ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι το εισοδηματικό κριτήριο και τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς με τις τιμές των ακινήτων». Εκεί οι δανειστές και η κυβέρνηση απέχ��υν, αλλά ο υπουργός οικονομικών Ε.Τσακαλώτος δεσμεύθηκε για μια ισορροπημένη λύση. Επιπλέον κυβερνητική πηγή απέρριπτε ως παραπληροφόρηση τα ποσοστά της λεγόμενης προστασίας 70% και 72% που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες, καθώς «δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δικαιούχοι προσφυγής κατά το νόμο Κατσέλη τύγχαναν έγκρισης από τα δικαστήρια». Η ίδια πηγή έλεγε, ότι τα ποσοστά αυτά που διακινήθη��αν στον Τύπο έκαναν κακό στην ελληνική υπόθεση, καθώς δημιούργησαν «λάθος εντυπώσεις στους υπουργούς και την κοινωνία». Στην πράξη προστατεύονταν οι μισοί από όσους προσέφευγαν.

«Σημαντική δουλειά έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος και είναι μια συνεργατική διαδικασία και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα λύσεις για τα κόκκινα δάνεια και κάποια άλλα ζητήματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες και για τα κόκκινα δάνεια.
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί έκαναν λόγο για πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενώ ειδικά ο επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην εκπλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων της πρώτης λίστας, κάτι που είναι σήμερα πραγματικότητα.
Ο Επίτροπος εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που να προστατεύει τις απόλυτα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να αποφευχθεί η κατάχρηση της προστασίας που παρέχει ο νόμος. Δήλωσε πως ελπίζει να βρεθεί λύση τις επόμενες μέρες.
��
Ο κ.Μοσκοβισί χαρακτήρισε «εξαιρετική» την συνεργασία Ελλάδας-εταίρων, ενώ χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «εξαιρετικό φίλο».
«Εργαζόμαστε μέρα νύχτα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «σημαντικότατη πρόοδος».
Οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ επεσήμαναν με έμφαση ότι για να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ελληνικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να εκπληρώνονται όλοι οι συμφωνημένοι όροι.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τα οποία σύντομα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά λιγότερες από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.
«Η χρηματοδότηση για τις τράπεζες θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα είναι βιώσιμη.
Το κρίσιμο συνεπώς είναι να συμφωνηθεί μέχρι την Δευτέρα ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και να νομοθετηθεί εγκαίρως,ώστε να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση. Το συνταξιοδοτικό και οι άλλες μεταρρυθμίσεις θα κριθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ STAR ΚΑΙ ΕΡΤ1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top