Ο Σόιμπλε τινάζει στον αέρα την ανακεφαλαιοποίηση!

Τη συνδέει με το «βαλτωμένο» Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου

Ο Σόιμπλε τινάζει στον αέρα την ανακεφαλαιοποίηση!

Νέο ζήτημα εγείρει στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνδέοντας την ανακεφαλαιοποίηση με το «βαλτωμένο» στην υλοποίησή του Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και προκαλώντας «συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ουσιαστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ «τινάζει στον αέρα» την ανακεφαλαιοποίηση, συνδέοντάς την με το Ταμείο Αξιοποίησης και μάλιστα ως «όρο» για την πραγματοποίησή της, με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup!

Το συγκεκριμένο Ταμείο αποτελούσε μέρ��ς της συμφωνίας του Ιουλίου, με τα έσοδά του από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να λειτουργούν ως εγγύηση ουσιαστικά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ είχε απασχολήσει την επικαιρότητα λόγω της αρχικής αξίωσης των εταίρων - στην οποία δεν επέμειναν τελικά –να εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

O Σόιμπλε δήλωσε συγκεκριμένα για το ζήτημα:

«… Αποφασίσαμε τον Ιούλιο και τον Αυγουστο να δημιουργήσει η Ελλάδα ένα ταμείο που θα συγκεντρωθούν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου Ελλάδα δεσμεύθηκε να φέρει μέσα στον Οκτώβρη ένα σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ταμείο. Δεν το έχουμε.

Πρέπει όμως να το έχουμε διότι από αυτό θα δούμε πώς θα βελτιωθεί η διοίκηση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτός είναι ένας ξεκάθαρος όρος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ευρωπαϊκά κεφάλαια».

Κατά τον ίδιο πρόβλημα προκαλεί στην ανακεφαλαιοποίηση και το ζήτημα της αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου, το οποίο χαρακτήρισε «ξεκάθαρη προϋπόθεση» και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα -το λέει και η ΕΚΤ- να ανακεφαλαιοποιείς τράπεζες ενώ δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους. Είναι μια από τις βασικές αιτίες για τις σημερινές δυσκολίες των τραπεζών στην Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει αυτό το δίκαιο, πρόκειται για θέμα εθνικής πρωτοβουλίας».

Αρνητικός ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και σχετικά με άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. «Μετά από όσα έχω ακούσει από την συνεδρίαση του Euroworking group ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτουμένων για την πρώτη δόση δεν έχει υλοποιηθεί και πρέπει να υλοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα για το Eurogroup στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top