Eurogroup πιέσεις, χωρίς δόση

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ

​Απλή καταγραφή της κατάστασης, χωρίς απόφαση για εκταμίευση της δόση των δύο δις θα πραγματοποιήσει το Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, μετά και την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης το απόγευμα της Κυριακής.

Η ομάδα εργασίας EWG, έφτιαξε ένα κείμενο που καταγράφει την κατάσταση και το οποίο θα διαβαστεί από τους υπουργούς. Κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG, εκπρόσωπος της Τρόικας είχε ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργείων, ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα».

Το Eurogroup σήμερα αναμένεται να πιέσει εξαιρετικά την ελληνική πλευρά υπενθυμίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μόνο με τα θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού κλάδου λυμένα και θα προειδοποιήσει πως σύνδεση μεταρρυθμίσεων με ανταλλάγματα στο προσφυγικό είναι εκτός θέμ��τος. Το παραπάνω μήνυμα μεταφέρθηκε και στην κυβέρνηση κατά τις τηλεφωνικές επαφές της Κυριακής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, η «πολιτική λύση» που αναζητά η κυβέρνηση, θεωρείται από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους ότι δόθηκε στις 12 Ιουλίου και τις 14 Αυγούστου, όταν μια Σύνοδος και ένα Eurogroup περιέγραψαν του όρους που η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει.

Το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα με την ελληνική πρόταση, η οποία δεν βοηθά την ρύθμιση των οφειλών άνω του 70% των δανειοληπτών, κάτι που καθιστά δυσμενή τη θέση των τραπεζών και της πραγματικ��ς οικονομίας που θα πρέπει να συνεχίσει να ζει χωρίς ροή πιστώσεων.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ο πρόεδρος Γιούνκερ, παρότι κατανοεί τη θέση του Α.Τσίπρα, με τον οποίο συνομίλησε το απόγευμα της Κυριακής, υπενθυμίζει ποιο είναι το πλαίσιο της λύσης. Κατανοεί ότι είναι δύσκολο για την κυβέρνηση, αλλά συμφωνεί μόνο στην προστασία των απόρων και ανέργων.

Παρομοίως και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στη Realnews εξήγησε ότι ψάχνουμε «στοχευμένη φόρμουλα που θα προστατεύει μόνο τις πλέον ευάλωτες ομάδες και θα αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Αυτό ακρ��βώς είναι το περιεχόμενο της απόφασης του Ιουλίου και αυτό επανέλαβε και ο Γιούνκερ στον Πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα, με την τρόικα στην Αθήνα, να κατεβάσει και άλλο τον πήχη της λεγόμενης προστασίας, ώστε οι μόνοι που θα μπορούν να μην πληρώνουν τη δόση του δανείου, να μην ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να μην κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητο, να είναι οι άποροι, οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα - κοινώς οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι όσοι έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης.

Με όλα τα παραπάνω και η σημερινή προθεσμία έχει χαθεί με το σενάριο της πακετοποίησης των δύσκολων θεμάτων να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η κυβέρνηση, εκτιμούν στις Βρυξέλλες, μπορεί να νομοθετήσει τα πάντα, εκτός από τα δύσκολα θέματα και θέλει να πιέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν τα πράγματα θα είναι πια οριακά.

Ούτε όμως και εκεί αναμένεται υποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ αν επικρατήσουν απλουστευτικές και παραπλανητικές ρητορικές τότε, όπως και τον Ιούλιο, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη θα επέμβουν και θα αποκαλύψουν πτυχές της διαπραγμάτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top